De Duitse deelstaten Brandenburg, Saksen en Mecklenburg-Vorpommern hebben bezwaar gemaakt tegen de geplande bouw van een nieuwe kerncentrale in Polen. Polen is van plan om in 2026 met de bouw van de kerncentrale te beginnen en de eerste reactor zal naar schatting in 2033 operationeel zijn. De Poolse regering heeft het Amerikaanse bedrijf Westinghouse als partner gekozen.

Er zijn echter door meerdere Duitse staten formele bezwaren ingediend vlak voor de deadline van 13 december. Gisteren kwam een officiële verklaring op de website van het Brandenburgse Ministerie van Consumentenbescherming en die luidde als volgt: ‘Vanwege nucleaire incidenten in Tsjernobyl en Fukushima moeten verdere plannen voor het gebruik van kernenergie worden geschrapt voor het welzijn van de inwoners en het milieu van de landen in de Baltische regio’.

Op 2 november nam de Poolse regering een resolutie aan over de bouw van een kerncentrale op een voorkeurslocatie van Lubiatowo-Kopalino aan de Oostzeekust. Polen koos de locatie, die zo’n 400 kilometer van Berlijn ligt. Afgelopen woensdag bevestigde de Poolse minister van Klimaat Anna Moskwa op Polsat News dat de bouw van de eerste reactor uiterlijk in 2033 zal worden gerealiseerd.