De Poolse economie verkeert officieel in een recessie, maar in vergelijking met andere landen van de EU daalt het Poolse bbp langzamer dan oorspronkelijk voorspeld. In het tweede kwartaal kromp de Poolse economie met bijna 9% ten opzichte van het eerste kwartaal. Op jaarbasis komt de daling neer op bijna 8%. Dat zijn de gegevens gepubliceerd door het Poolse Centraal Bureau voor de Statistiek (GUS) en Eurostat.

Voor het eerst in decennia bevindt Polen zich in een recessie en statistisch gezien is Polen teruggegaan naar het niveau van 2017, toen de nominale bbp-waarde het huidige niveau weerspiegelde. Het is echter geen verrassing want de recessie was onvermijdelijk. Alleen de omvang van de daling van het bbp was het thema van veel speculaties van de Poolse economen nog voor dat de cijfers door het Poolse CBS werden gepubliceerd. De meeste voorspellingen varieerden tussen van 6 en zelfs 12%.

In het tweede kwartaal heeft de lockdown zijn tol geeist. Volgens de Poolse economen is de grootse daling van het bbp achter de rug, mits er geen tweede lockdown komt of er geen andere wereldwijde economische turbulenties voorkomen. De ergste achteruitgang is in de Poolse industrie waargenomen.

Polen en andere EU-landen

De daling van het Poolse bbp was kleiner dan in andere EU-lidstaten. Volgens het Poolse Economische Instituut tonen de gegevens in het begin van het derde kwartaal een optimistischer beeld van de activiteiten op de Poolse markt. De economen wezen tevens erop dat de Poolse economie minder te lijden had onder de pandemie dan andere landen in de regio Centraal- en Oost-Europa. Bijvoorbeeld de omvang van de economische inkrimping in Tsjechië, Slowakije en Hongarije bedroeg meer dan 10%. Het buurland in het westen, Duitsland, deed het ook veel slechter, daar werd een daling van het bbp van 11,7% waargenomen.

De cijfers van de Eurostat m.b.t. de bbp-daling in de EU-lidstaten

Hieronder vind je een korte samenvatting van de Eurostat met betrekking tot de economische situatie van de EU-lidstaten:

GDP and employment flash estimates for the second quarter of 2020
GDP down by 12.1% and employment down by 2.8% in the euro area
In the EU, GDP down by 11.7% and employment down by 2.6%
GDP growth in the euro area and EU
In the second quarter of 2020, still marked by COVID-19 containment measures in most Member States, seasonally adjusted GDP decreased by 12.1% in the euro area and by 11.7% in the EU compared with the previous quarter, according to a flash estimate published by Eurostat, the statistical office of the European Union. These were by far the sharpest declines observed since time series started in 1995. In the first quarter of 2020, GDP had decreased by 3.6% in the euro area and by 3.2% in the EU.
bron: Eurostat