De taxus of venijnboom is een conifeer uit de taxusfamilie die in Europa, West-Azië en Noord-Afrika. De venijnboom is tweehuizig dat wil zeggen er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. Deze boom kan zeer oud worden. In het bos nabij Nowy Sącz hebben we een taxus van 600 jaar oud gezien.

Taxus bloeit in maart of april. Na bestuiving van de vrouwelijke bloem ontwikkelt zich een zaadje, omgeven door een kelkvormige rode bes. Deze rode bessen zijn voedsel voor vele vogelsoorten. Voor een mens zijn de besjes eetbaar en zoet, maar de zaden niet. Taxus is gevoelig voor vorst en droogte, heeft behoefte aan hoge kwaliteit van bodem. Van de inheemse coniferen is dit soort het best bestendig tegen luchtvervuiling.

Het hout van deze boom werd in de Middeleeuwen vanwege zijn eigenschappen zeer gewaardeerd. Het werd gebruikt om wapens te maken, zoals bogen en pijlen. Massale exploitatie van deze conifeer leidde bijna tot zijn verdwijning totdat de Koning Wladislaus II Jagiello een decreet uitvaardigde met betrekking tot de bescherming van de taxus in Polen.

Tegenwoordig wordt taxus zelden in de Poolse bossen gezien. Maar gelukkig is de taxus niet meer met uitsterven bedreigd.

Taxus ‘Bartek’ van 600 jaar oud groeit nabij Nowy Sącz

Zie het onderstaande filmpje van onze wandeling: