In Nederland voelde ik me thuis… In Nederland zijn mijn kinderen geboren… In Nederland heb ik drie huizen gekocht en verkocht… In Nederland heb ik mijn eigen business opgebouwd. Ik heb 21 jaar in Nederland gewoond… Na half jaar (re) geëmigreerd te zijn maak ik in dit artikel een opsomming wat emigreren naar Polen ons gebracht en ook gekost heeft.

Wat heeft emigreren naar Polen ons gebracht?

Simpel leven

In mei 2019 hebben we voor het laatst een verre vakantie ondernomen. Toen wij in het vliegtuig naar Madeira moesten boarden, stonden we een anderhalf uur in de rij. Alle passagiers werden in verschillende rijen gescheiden: een rij families met kinderen, een rij mensen zonder handbagage, een rij mensen met rugzakken, een rij mensen met handbagage… gescheiden net als afval… Ik dacht: ‘wat doe ik hier?’. Desondanks hebben hebben we van dit prachtige eiland genoten. Tevens zag ik hoe de mensen daar simpel en mooi leven, hoe een klein busje vol met vers gevangen tonijn in de wijk rondrijdt. Vanuit dat busje wordt de vis verkocht.

Na deze ervaring zijn mijn behoeftes veranderd. Ik geniet nu van de zingende vogels in de bomen, het kraken van de sneeuw onder mijn schoenen, van de takken dit bedekt zijn met sneeuw, de sporen van een hert of konijn. Ik geniet van het feit dat ik de weg in het nabije bos zonder navigatie kan vinden… En de oorverdovende stilte noopt tot bezinning. Zo simpel kan het leven zijn.

Ik hoor mijn kinderen ook niet klagen dat we (voorlopig) geen verre reisjes maken.

Nieuwe mindset

Maar simpel leven heeft natuurlijk niet alleen te maken met de omgeving. Het is vooral een state of mind. En ook in dat opzicht heeft Polen ons heel veel gebracht. Vooral rust. Rust omdat ik me niet druk hoeft te maken wanneer en waarnaartoe ik de volgende vakantie moet boeken. Ook rust omdat het hier nou eenmaal heel normaal is om gewoon morgen te doen wat vandaag niet lukt. En heel belangrijk zondag is zondag…

Leuke school en nieuwe vrienden voor mijn kinderen

Gelukkig hebben onze kinderen naar hun zin op de internationale school. Het is een kleine school. Iedereen kent elkaar. De oudere en jongere schoolgenoten gaan heel ‘aardig’ met elkaar om. De toestand met mondkapjes, online lessen of quarantaine is hetzelfde als in Nederland. Maar toch wat gemoedelijker, in ieder geval op deze school… Onze kinderen hebben nieuwe vrienden ontmoet. Met hun klasgenoten gaan ze in het centrum van Krakau stappen. Zelf met de bus of tram… Sushi, Amerikaanse pannenkoeken of een café… noem maar op. In de eerste week was het misschien een beetje spannend. Nu is het doodnormaal. En zo zijn ze een beetje volwassener geworden.

De ruimte…

Ik heb 21 jaar naar mijn zin gehad in Nederland. De eerste lockdown heeft echter mij bewust gemaakt hoe we in Nederland opgepropt naast elkaar woonden. Ik begon me te irriteren aan de wekelijkse feestjes van de buren. Werkelijk zaten we 2 à 3 meter naast elkaar in onze postzegeltuintjes gescheiden door een schutting. Dat probleem hebben we niet meer. En de ruimte die we hier hebben, doet ons goed.

Wat heeft emigreren naar Polen ons gekost?

Communicatie voor mijn familie

Tweetalig opvoeden? Dat heb ik niet echt gedaan. Ik heb nooit gedacht dat ik naar Polen terug zou keren. Wellicht over 15 jaar… met pensioen. Dus ik dacht echt dat mijn kinderen het niet nodig zouden hebben. In de winkel of in het restaurant kunnen ze zich redden. Maar vrije communicatie lukt nog niet. Voor mijn Nederlandse man evenmin.

Nederlandse familie en vrienden

Toen wij weggingen, was het moeilijk om afscheid te nemen. We zijn inmiddels gewend dat we contact via videobellen maken. De Poolse opa en oma zagen we ook 1 à 2 keer per jaar dus dit zou nu ook omgekeerd het geval zijn (afhankelijk van hoe de QR-maatschappij zich gaat ontwikkelen).

And the last but not least de Hollandse kaas

Kaas maken kunnen de Nederlanders wel. Zoals de Polen in Nederland zeggen: ‘Jullie Nederlanders weten niet wat worst is’. Dan kunnen de Nederlandsers in Polen zeggen: ‘Jullie Polen weten niet wat kaas is.’

Fietsen

Het klinkt misschien als een cliché maar het fietsen en goede fietspaden missen we ook wel. Tegenwoordig gaan de kinderen met de bus naar school. Fiets uit de schuur pakken, opstappen en lekker onafhankelijk van het ov naar school fietsen heeft zeker zijn voordelen.

Al met al zijn er plus- en minpunten van emigratie. Maak een bewuste keuze voor jezelf want zo bepaal je je eigen koers in het leven.

Veel succes!