Onze voorbereidingen op emigratie zijn in volle gang. Na 21 jaar in Nederland gewoond te hebben, ga ik terug naar mijn geboorteland en moet ik alles opnieuw uitzoeken want geen land is hetzelfde. En er is veel veranderd in Polen sinds dat ik vertrokken ben.

De voorbereiding lopen als volgt

De kinderen hebben twee weken vakantie. Dus vandaag gaan gaan we richting Polen om in ons prachtige paleisje twee weken te vertoeven. Deze komende dagen zijn niet alleen bedoeld voor vakantie. We gaan namelijk heel veel regelen.

Zondag 24 april 2021

Zaterdagavond zijn we in ons huis aangekomen. Sinds januari is er heel veel gebeurd in ons huis. De meubels werden eind maart gebracht en de werkzaamheden op de eerste verdieping werden verder uitgevoerd. Onze aannemer (met die wij vanaf het begin samenwerken) was bezig met de isolatie van het dak en de afwerking van het dak. Ook hebben wij muren van de slaapkamers laten plaatsen. Inmiddels zijn de muren met pleisterwerk afgewerkt. Via onze aannemer hebben we een loodgieter ingehuurd die de vloerverwarming heeft geplaatst. In februari hebben we een warmteterugwinning installatie laten plaatsen. Buiten lag puin en alles zat onder een dikke laag stof!

Dus…. we moeten schoonmaken.

Zondag 25 april 2021

We hebben de hele dag gepoetst, gedweild, gestofzuigd en de meubel op zijn plek gezet… Kijk naar het onderstaande filmpje wat we gedaan hebben en hoe het is geworden.

Maandag 26 april

In de ochtend bezochten wij een filiaal van een Poolse bank. Daar hebben we 4 nieuwe bankrekeningen aangevraagd (ik heb er al één bij een andere bank). Het is ook mogelijk om een bankrekening online aan te vragen mits je over het PESEL-nummer beschikt. Het Poolse PESEL-nummer is vergelijkbaar met het Nederlandse sofinummer. Omdat niet iedereen in onze familie zo’n nummer heeft, moesten we dit persoonlijk bij de bank regelen.

Vandaag hebben we ook 5 nieuwe sim only abonnementen aangevraagd. De kinderen vonden het super leuk want ze krijgen nu een internet bundel van 12GB.

Dinsdag 27 april

In Nederland wordt de verjaardag van de Koning vandaag gevierd. En al weer zonder publiek vanwege de coronamaatregelen. In Polen wordt er gewoon gewerkt. Dus bezochten we vanochtend een boekhouder. Via de boekhouder gaan we de inschrijving bij de Poolse KVK geregeld. Je kunt het ook zelf online doen. Omdat alles nieuw is, ook voor mij, hebben we besloten om die via een boekhouder te laten verlopen. Op deze manier zijn we er zeker van dat alles correct uitgevoerd wordt.

Het boekhouden wordt in Polen bijna altijd uitbesteed. Het Poolse belastingsysteem behoort tot de meest gecompliceerde belastingsystemen in Europa. Gezien de kosten van het boekhouden (€155 per maand voor twee personen!) denk ik dat ik het toch zelf ga doen. En het beste is als ik een ander artikel over het belastingsysteem schrijf.

Morgen deel 2 van de voorbereidingen.