De Poolse minister-president Morawiecki (uitspraak: Morawiëtskie) heeft de afgelopen week de versoepeling van de coronamaatregelen gepresenteerd.

‘We zien een afname van het aantal bezette bedden en beademingsapparatuur in de ziekenhuizen, wat een goed signaal is. Als deze trend zich zal voortzetten, zullen we deze week de volgende versoepelingen presenteren’, aldus de Poolse premier. Volgens de minister van Volksgezondheid Adam Niedzielski blijven de meeste maatregelen echter van kracht tot wel 14 februari.

Winkelcentra, musea en kunstgalerijen in Polen mogen vanaf 1 februari weer open. Hotels, restaurants, bars en sportscholen moeten dicht blijven. Tevens de skipistes. Sommige Poolse ondernemers hebben initiatief in eigen handen genomen en gingen alsnog open ondanks het verbod. Lees hier meer over: Polen komen in opstand en Fitness gaat ook open.

In het onderstaande filmpje kun je één van de open skipistes in Polen zien:

De eigenaren van de skipistes hebben genoeg.

De premier werd ook gevraagd naar de gebeurtenissen in Rybnik, waar de politie een open muziekclub bestormde. Tijdens de gevechten werd er pepergas gebruikt. ‘Allereerst moet moet men zich aan de regels houden, zei de regeringsleider van Polen’.