Op 21 januari heb ik de lezers geïnformeerd over een landelijke actie in Polen genaamd #otwieraMY (‘wij gaan open’). Een Poolse ondernemer won een rechtszaak tegen de staat. Vorig jaar tijdens de eerste lockdown kreeg de ondernemer een boete van maar liefst 10.000 PLN (ongeveer 2.500 euro) voor het openen van zijn kapsalon.

Op 4 januari dit jaar seponeerde de rechter deze boete. De rechter concludeerde als volgt. Omdat een noodtoestand door de regering nooit aangekondigd werd, mogen de burgerlijke rechten die door de grondwet gegarandeerd zijn, niet geschonden worden. Invoering van maatregelen die in overeenstemming zijn met de grondwet, zou voldoende moeten zijn om de pandemie onder controle te krijgen en te houden.

Vanaf dat moment veroorzaakte de actie #otwieraMY een sneeuwbal effect. Van verschillende steden en regio’s in heel Polen zie ik filmpjes op youtube verschijnen dat de volgende restaurants, cafés of clubs opengaan. Ze hebben niks te verliezen, zeggen ze. Ze kregen geen financiële steun van de overheid. Voor hun is het erop of eronder! Er zijn ook ondernemers die niet open kunnen gaan omdat ze wel de financiële hulp aanvaard hebben en een contract getekend hebben dat ze gedurende de lockdown niet open zullen gaan. Heel slim zijn ze bespeeld.

De landelijke actie wordt zichtbaar en voelbaar bij de autoriteiten. Ze voelen dat de situatie ontaardt en volledig uit de hand loopt. Ze kunnen de burgers niet meer in bedwang houden. Dus het is tijd voor de volgende stap. Dit houdt in dat de autoriteiten meer gebruik maken van de politieagenten of zelfs douane (!!).

Hier een filmpje van een politieoperatie bij een club in Olsztyn. De politieagenten willen samen met Sanepid (het Poolse RIVM), de brandweer en douane deze club controleren. De inspecteurs vanuit het Poolse RIVM hebben geen juridische basis om de zogenaamde controle uit te voeren wat heel duidelijk door de ondernemer uitgelegd wordt. De douane heeft daar absoluut niets te zoeken. Het is puur om angst te zaaien. De aanwezigheid van de brandweer is ook niet te vatten.

Het volgende filmpje bevat nogal schokkende beelden. De politieagenten hebben met bruut geweld de club Face2Face in Rybnik bestormd. Er werd pepergas gebruikt. De gasten moesten naar buiten vluchten, meestal in een T-shirtje omdat er geen tijd was om hun jassen of andere spullen te pakken. De politie weigerde zich te legitimeren.

Er zijn talloze filmpjes van deze actie op youtube verschenen.

Ook vandaag hielden de eigenaren van de club Face2Face samen met hun advocaat een persconferentie. Het is niet duidelijk wat de financiële schade is van deze operatie. De eigenaren vroegen om hulp met opruimen. De woordvoerder van de politie was onbereikbaar om te pers te woord te staan. De burgermeester van het stadje Rybnik heeft ‘beloofd’ om de advocaat terug te bellen.

Het is erop of eronder.