Steeds meer Europese burgers beginnen genoeg te krijgen van de coronamaatregelen, zoals in Spanje of in Duitsland. In Polen hebben de Poolse ondernemers onlangs in Warschau gedemonstreerd omdat ze niet genoeg steun van de overheid krijgen. De versoepeling van de maatregelen wordt in alle landen in de zogenaamde fases ingevoerd. In Polen is het niet anders.

De strenge grenscontroles zijn tot 12 juni verlengd als gevolg van de coronavirus pandemie, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken afgelopen woensdag. Tegelijkertijd versoepelt de Poolse regering andere coronamaatregelen. Wat verandert er nog meer in Polen:

 1. Sociale distantiëring op 2m met uitzondering van familieleden of gehandicapten die niet zelfstandig kunnen bewegen – geldig tot nader order.
 2. Kinderen tot 13 jaar oud mogen niet naar buiten zonder ouders – geldig tot 16 mei.
 3. Verplicht dragen van mondkapjes – geldig tot nader bericht.
 4. Het gebruikmaken van het openbaar vervoer wordt per 17 mei versoepeld.
 5. De dierentuinen en campings blijven gesloten – geldig tot nader order.
 6. De beperking op het luchtverkeer is van toepassing op: binnenlandse en internationale passagiersvluchten – geldig tot 23 mei.
 7. De beperking van het treinverkeer is van toepassing op het internationale verkeer – geldig tot nader order.
 8. Verbod op grote evenementen blijft voorlopig van kracht.
 9. De kappers mogen vanaf 17 mei opengaan. Maar de tatoeagesalons of piercing studio’s niet.
 10. De kerkdiensten mogen vanaf 17 mei worden gehouden.
 11. De scholen en universiteiten mogen vanaf 24 juni weer opengaan (in feite betekent dit tot het einde van het schooljaar).
 12. Bibliotheken, musea, theaters blijven voorlopig gesloten.
 13. Zwembaden, sport- en fitness clubs mogen nog steeds niet opengaan – geldig tot nader order. Het mag wel buiten gesport worden maar wel in kleine groepen. Bijvoorbeeld één trainer en vier of zes deelnemers, afhankelijk van de sport.
 14. Voor de Poolse burgers, die vanuit het buitenland terugkeren, geldt de verplichte quarantaine van twee weken nog steeds.
 15. Hotels mogen weer opengaan mits de sociale distantiëring aangehouden wordt.
 16. Restaurants en cafés mogen niet open, afhaalservice is wel toegestaan.

Sommige maatregelen begrijp ik werkelijk niet. Waarom gaan de kapsalons wel open maar tatoeagesalons niet? Waarom hotels wel en restaurants niet? Openbaar vervoer wel maar sportclubs niet? 😷😳🤔🙄

Bron de officiële pagina van de Poolse overheid.