De Wolfsschanze is een historische plaats in het Głubów-bos, ten oosten van het dorp Gierłoż, in de buurt van Kętrzyn. Momenteel is het complex slechts een overblijfsel van het voormalige hoofdkwartier van het Derde Rijk, dat van jaar tot jaar in verval raakt. De Duitsers hebben in 1945 de meeste gebouwen opgeblazen uit angst dat het hoofdkwartier van Hitler door het Rode Leger zou worden overgenomen. Tegenwoordig zie je overal verwaarloosde en met gras bedekte ruïnes die vroeger een indrukwekkend complex voorstelden. Desondanks bezoeken jaarlijks ongeveer 300.000 toeristen deze plek, zowel uit Polen als uit het buitenland.

De Wolfsschanze was een Führerhauptquartier waar Adolf Hitler veel van zijn tijd verbleef in de periode tussen 23 juni 1941 tot 20 november 1944. Naast de führerbunker bevinden zich in het complex bevinden zich ook andere nazigebouwen voor militaire doeleinden. Ook gebouwen voor de lijfwachten van de Führer en gasten. Hoewel het complex heel goed beveiligd was, werd er op 20 juli 1944 een boomaanslag op Hitler gepleegd door een groep officieren onder de leiding van kolonel Claus van Stauffenberg. In 2019 was het 75 jaar dat de aanslag heeft plaatsgevonden.

De Wolfsschanze – hauptquartier van führer Adolf Hitler

Reconstructie van Hitlers hoofdkwartier

Tot voor kort was Wolfsschanze het eigendom van de staat en werd beheerd door de Poolse nationale staatsbossen. In 2017 heeft deze historisch unieke plek een nieuwe eigenaar gevonden. Dankzij hem moet het legendarische hoofdkantoor van Adolf Hitler een echte toeristische attractie worden. Volgens de nieuwe eigenaar van het museum is dit een goed moment om het complex grondig te reconstrueren. Bijvoorbeeld wordt de betonnen barak, waar de beroemde aanslag plaatsvond, herbouwd met zoveel mogelijk oude details. De interieur zal verzorgd worden met het ouderwetse decor, rondom de tafel zullen de ‘poppen’ neergezet worden en op de tafel de militaire kaarten om ervoor te zorgen dat de situatie, voordat de bom explodeerde, zo echt mogelijk lijkt. Het idee is om bezoekers het gevoel te geven dat ze ooggetuigen zijn van deze historische gebeurtenis.

De foto’s, die ik in dit blog plaats, zijn afkomstig van 2013. Ik ben erg benieuwd hoe ver de nieuw eigenaar is met zijn plannen. Ben je daar recentelijk geweest? Plaats een bericht en laat het ons weten!

Plattegrond van deze historische plek bij de ingang