De Poolse premier Mateusz Morawiecki wil de Polen betalen voor het opnemen van de Oekraïense vluchtelingen. In het interview in een Poolse zonder bedankte hij alle Polen die ‘hun harten zo mooi en universeel openden voor de Oekraïense families’.

Hij zei in hetzelfde interview dat de regering van plan is om deze hulp ‘in het systeem wil opnemen’. Daarom heeft zij een wetsvoorstel ingediend dat tijdens de volgende zitting van Tweede Kamer wordt behandeld. Er wordt voorgesteld dat de Poolse burgers die oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne accepteren van de staat 40 PLN per dag per persoon ontvangen.

The Poolse premier Morawiecki voegde eraan toe dat het project ook door de Europese Unie bekostigd zou worden. Weet de Europese Unie dat ook? 🤔🧐😧 Toen hem vervolgens werd gevraagd of hij een goed gevoel heeft over de mogelijke hulp vanuit de Europese Unie of de EU er alles aan deed om hulp met betrekking tot Oekraïne te bieden, ontkende Morawiecki het.

Inmiddels verschijnen kaarten op internet die het aantal huishoudens weergeven die bereid zijn om een bepaald aantal van de Oekraïense oorlogsvluchtelingen willen opnemen.

Je denkt mooi. Ik kan helpen en ik krijg het gedeeltelijk vergoed. Maar daar zitten nogal wat haken en ogen aan. Op 2 maart 2020 werd een wet aangenomen (art. 15zzu) betreffende bijzondere oplossingen met betrekking tot de coronapandemie (bron en bron) die uitzettingen tijdens een pandemie verbiedt. De uitzettingen worden in feite niet uitgevoerd.

Wat denk je waar dit naartoe gaat?