Het ministerie van Volksgezondheid in Polen heeft het land opgedeeld in rode, gele en groene zones. Dit heeft alles te maken met het aantal coronabesmettingen. Wat houdt het precies in?

In augustus is het aantal van COVID-19 besmettingen in Polen toegenomen. De Poolse regering verkondigde dat dit te maken had met de versoepeling van de maatregelen, vandaar dat het overwogen werd om bijvoorbeeld de bruiloften te verbieden. Uiteindelijk besloot het ministerie van Volksgezondheid nieuwe regels in te voeren en de maatregelen te ‘regionaliseren‘. Op deze manier ontstonden er rode, gele en groene zones. Waar de hoogste toename van infecties waargenomen wordt, zijn de maatregelen het strengst en dat zijn de rode zones. Je moet bijvoorbeeld overal met een mondkapje rondlopen, zelfs buiten. Vervolgens heb je de gele gebieden met enkele extra beperkingen ten opzichte van de groene zones. En in de groene zone zijn de dezelfde maatregelen nog steeds van toepassing, dat wil zeggen: 1,5m afstand houden, het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer, in de winkels etc. of als je niet voldoende afstand kunt houden, vaak handen wassen en het gezicht niet aanraken, downloaden van de app ProteGO Safe wordt aangeraden maar het is niet verplicht.

Onderin vind je twee situaties en veranderingen in de kleuren van de verschillende regio’s in Polen van 22 augustus en de laatste van 5 september:

De groene, gele en rode zones in Polen, bron: het ministerie van Volksgezondheid, datum 22 augustus
De groene, gele en rode zones in Polen, bron: het ministerie van Volksgezondheid, datum 5 september

De update van 5 september is als volgt: er zijn geen geen rode zones en er zijn drie gele gebieden. Door middel van de blauwe kleur wordt er een waarschuwing afgegeven en dat zijn nu vijf gebieden.

Met gebruikmaking van de kleuren kun je goed aangegeven waar het aantal besmettingen het hoogst is. Ik zou echter een paar vragen stellen: wat zijn precies de criteria om een bepaald gebied een kleur rood, geel te geven? Hoe veel besmettingen moeten dat zijn? Of gaat het om een procentuele verandering van besmettingen? Zou het eigenlijk niet het aantal zieken moeten zijn? Of wellicht het aantal patiënten in het ziekenhuis? Er was ook nergens informatie hierover te vinden.

Op dit moment liggen er 1946 patiënten, waarvan 85 aan de beademingsapparatuur in een land met 957 ziekenhuizen met in totaal 187.000 bedden en 10.000 beademingsapparaten. Ik concludeer uit deze cijfers dat de volgende stap genomen kan worden om de maatregelen te versoepelen. In ieder geval in de groene zones.