De landelijke actie #otwieramy heeft werkelijk goede resultaten gebracht. Veel restaurants en fitnes clubs gingen de afgelopen maand open. Maar de grote vraag is: wat is het antwoord van de Poolse regering?

In de eerste instantie leek het alsof de regering onder druk vanuit de samenleving buigt. Precies een week geleden heeft de Poolse premier versoepeling van de maatregelen aangekondigd: de hotels mogen open mits voor 50% bezet en het eten alleen op kamers geserveerd mag worden. Verder mogen de bioscopen, theaters, opera’s en musea open, tevens mogen ze tot maximaal 50% van bezoekers ontvangen. Bezoek aan één van deze publieke gelegenheden mag alleen met een mondkapje op. Geen eten of drinken is toegestaan. Daarnaast mogen de skipistes en zwembaden open. De aquaparken daarentegen niet. Voor de restaurants is alleen het eten afhalen toegestaan dus ze mogen geen kanten ontvangen. De fitness clubs blijven nog even dicht als het aan de regering ligt.

Zoals eerder hierover bericht gingen sommige restaurants en fitnessclubs open tegen het verbod van de regering. Dit hebben de Poolse ondernemers besloten nadat een kapper een rechtszaak tegen de staat heeft gewonnen. Inmiddels staat de teller op ongeveer 30 rechtszaken. Er zijn dus ongeveer 30 rechters in Polen die zich voor de burger en zijn grondrechten uitspreken. Deze uitspraken zijn gebaseerd op artikel 22 van de grondwet. Ik citeer:

Art. 22. Zasada wolności gospodarczej
Ograniczenie wolności działalności gospodarczej jest dopuszczalne tylko w drodze ustawy i tylko ze względu na ważny interes publiczny.

bron: Grondwet

Ik vertaal:
Art. 22 Het beginsel van vrijheid van ondernemerschap
De beperking van vrijheid van ondernemerschap is alleen toegestaan op basis van een wet en vanwege belangrijke publieke belangen.

Op dit moment is er geen wet die deze kwestie zou regelen want alles gebeurt op basis van decreten. De Grondwet is de hoogste wet en staat boven de regering.

Dus wat is het antwoord van de Poolse regering op deze landelijke actie?

Nogmaals het lijkt alsof de regering buigt. Er zijn zelfs een paar versoepelingen aangekondigd die totaal niet logisch zijn (bijvoorbeeld de zwembaden mogen wel open maar de aquaparken niet). Ondertussen heeft de regering haar soldaten (lees ambtenaren) op de Poolse ondernemers afgestuurd.

De ondernemers krijgen te maken met dagelijkse controles van sanepid (een Poolse instantie vergelijkbaar met het RIVM). De controles worden uitgevoerd door een leger van ambtenaren. Dus niet alleen door de instpecteurs vanuit sanepid, maar ook tientallen van politieagenten, brandweer of zelfs douane.