De Polen proberen de Poolse actie #otwieramy (wij openen) op het Brits grondgebied over te brengen. Het gaat om de Polen die al lange tijd in Groot-Britannië wonen en zelfs hun eigen zaken hebben. Lees hieronder hoe deze actie verliep en hoe het eindigde.

Op 8 februari heeft een Poolse ondernemer geprobeerd om de landelijke actie #otwieramy in Groot-Britannië te introduceren. In het onderstaande filmpje zie je dat hij die dag in zijn café veel klanten heeft mogen ontvangen nadat hij besloten heeft om zijn zaak te openen. Hij krijgt zelfs een applaus van zijn klanten (1:13) want iedereen was zo blij om weer eens ergens lekker een kopje koffie te kunnen drinken. De politie kon het uiteraard niet laten en kwam aan hem een bezoekje brengen. Tja, want zo’n illegale activiteit moet streng aangepakt worden. Er wordt namelijk te veel koffie gedronken en te veel English Breakfast gegeten. De in Groot-Britannië gevestigde ondernemer vraagt op gegeven moment aan de politieagenten om met hem naar buiten te gaan zodat zij rustig verder kunnen praten en de klanten niet hoeven te storen.

Helaas is de situatie buiten geëscaleerd en je ziet in het begin van het filmpje hoe de eigenaar van Luc Café een vuist in zijn gezicht krijgt van de Britse politieagent. De twee politieagenten worden vervolgens door een vrouwelijke politieagent versterkt. De getuigen probeerden deze vrouw duidelijk te maken dat een politieagent onnodig geweld gebruikte. Zonder resultaat. De Pool weet zich elke keer goed uit de greep te wringen en het duurt even voordat de politieagenten de situatie ‘onder controle’ hebben.

Lucjan Domanski is de naam van deze dappere Poolse ondernemer en hij is met een crowdfuning gestart zodat hij een advocaat kan financieren. Inmiddels heeft hij meer dan £18.000 opgehaald, bijna het dubbele van het oorspronkelijke doel. Mocht je ook iets willen doneren dan kan het via deze link (Kate & Luc Cafe and their fight for freedom).

Het verhaal heb ik via het kanaal wREAL24 gehoord. Het wordt verteld door een Pool die ook in Groot-Britannië woont.