De Poolse President Andrzej Duda is niet van plan om ter gelegenheid van de bevrijding van het Duitse concentratiekamp Auschwitz-Birkenau naar Jeruzalem te reizen omdat hij niet mag spreken.

Op 23 januari vindt in Jeruzalem een ceremonie ter herdenking van de bevrijding van Auschwitz-Birkenau plaats. Het Yad Vashem Instituut, de officiële organisator van het vijfde Holocaust Forum, heeft aangekondigd dat alleen vertegenwoordigers van de VS, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland zullen spreken tijdens deze ceremonie. De Poolse president Andrzej Duda ontving ook een uitnodiging maar hij mocht niet spreken. Deze beslissing van het Yad Vashem Instituut veroorzaakte veel verontwaardiging. Hieronder het originele bericht van Twitter:

Twitter bericht – herdenking van de bevrijding van Auschwitz-Birkenau

Waarop de Poolse autoriteiten respondeerden:

Twitter bericht – het antwoord van de Poolse president

Het Twitter-forum van de Poolse joden reageerde op de volgende manier:

Dus alles wijst erop dat vertegenwoordigers van de landen die het Molotov-Ribbentrop-pact (Duitsland, Rusland) hebben ondertekend, de belangrijkste daders van de Holocaust (Duitsland) en degenen die bereidwillig joden verraadden en naar de concentratiekampen stuurden (Frankrijk) in Jeruzalem zullen spreken.
Twitter bericht – Het Forum Poolse Joden