De oppositie, de Confederatie Vrijheid en Onafhankelijkheid steunt de Poolse ondernemers vanaf het begin. Dit is op dit moment de enige partij die het gevaar van de maatregelen en lockdown voor de horeca en winkeliers inziet. Afgelopen week heeft een aantal Tweede Kamerleden een kans gepakt om in te grijpen.

In het onderstaande filmpje zie je hoe het Tweede Kamerlid bij de autoriteiten in sanepid (een instantie vergelijkbaar met het RIVM) ingrijpt. Konrad Berkowicz stelt de juridische basis waarop de controles bij de horeca gebaseerd en uitgevoerd zijn ter discussie. Het gesprek tussen de locale autoriteiten en Berkowicz verloopt zonder problemen. Berkowicz is goed voorbereid en citeert de Grondwet zoals art.22 dat de vrijheid van ondernemerschap garandeert.

En nog een filmpje waar te zien is hoe het Tweede Kamerlid Jakub Kulesza in een restaurant helpt. De controle in dit restaurant wordt uitgevoerd door de politieagenten en inspecteurs van sanepid. De politieagenten waren van plan om iedereen, die aanwezig was in het restaurant te legitimeren. Dit werd tegengehouden. Er werden maar 4 personen gelegitimeerd en er werd geen boete uitgeschreven.

In Polen zijn er inmiddels 20.000 restaurants open. De landelijke actie #otwieramy heeft positieve reacties gekregen De horeca-eigenaren informeren zich goed over hun rechten en durven tegen de autoriteiten op te treden.

Op naar de volgende 20.000 die dit durven!