Leczo is een traditioneel Hongaarse stoofschotel. Het gerecht zou oorspronkelijk afkomstig zijn uit de Balkans. In het Hongaars lecsó, Slovaaks lečo, Duits letscho, Pools leczo of in het Russisch лечо. Inmiddels heeft dit gerecht zijn plek in de Poolse keuken gevonden en is voornamelijk in het zuiden van Polen bekend. Hieronder vind je het recept voor de Poolse versie van dit gerecht.

Voor dit recept hebben we courgette uit onze eigen moestuin gebruikt. Onze moestuin was niet groot, maar wat we gezaaid hebben, is zeer goed gelukt, zeg ik trots. We hadden ook twee mega grote courgettes: een van 2,7kg en een andere van 3,2 kg. Ik had dus genoeg om twee gerechten van te maken. Daarnaast heb ik besloten om de gerechten in de potten te doen zodat we deze voor de winter kunnen bewaren. Hiervoor hebben we een sous-vide apparaat gekocht.

Leczo in potten voor de winter

Wat heb je nodig?

 • 2 gele paprika’s, 2 rode paprika’s en 1 groene paprika (ongeveer 850g)
 • 3 grote courgettes (ongeveer 850g)
 • 6 grote gepelde tomaten (ongeveer 850g)
 • 3 middelgrote uien (ongeveer 350g)
 • 4 teentjes knoflook
 • 1 Poolse worst (ongeveer 250g)
 • kruiden: 1 lepel oregano, 1 lepel paprikapoeder, 1 lepel gerookte paprikapoeder, half theelepel van cayennepeper, zout en peper naar smaak
Gesneden ingrediënten voor leczo

Hoe maak je het?

 1. Snij de courgettes in de lengte doormidden en schep het zachte gedeelte er met een lepel uit. Snij de courgettes vervolgens in blokjes. Ik heb ook besloten om de courgettes te schillen. Dat is niet per se noodzakelijk.
 2. Snij de uien in ringen.
 3. Snij de paprika’s in stukjes.
 4. Verwarm de olie in de pan en bak eerst de uitjes. Voeg vervolgens de kruiden en gesneden (of geperste) knoflook eraan toe. Bak alles ongeveer 10 min.
 5. Ondertussen leg je de tomaten in kokend water in een pan. Zodra het velletje van je tomaat gaat rimpelen haal je deze uit het kokend hete water en laat je de tomaat ‘schrikken’ onder de koude kraan. Pel de tomaten en snijd ze in blokjes.
 6. Daarna voeg je de gesneden paprika’s en courgettes in de pan. Dit mengsel bak je ook ongeveer 10 min lang. Kijk goed of de courgettes en paprika’s mooi zacht zijn. Indien nodig laat je alles nog iets langer bakken.
 7. Als laatste doe je de gepelde en gesneden tomaten bij de courgette, paprika’s en uien. Bak alles ongeveer 15 min lang.
 8. Snij de worst in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik en bak ze eventjes in de pan.
 9. Voeg de worst aan het groentemengsel toe. Roer alles goed door elkaar. En voilà.
Groenten in de pan voor leczo – courgette is afkomstig uit onze eigen moestuin
Poolse worst in de pan opbakken

De hoeveelheid van groenten en worst die ik hier heb gebruikt, is genoeg voor bijna 4l van dit gerecht.

Tip 1: ik heb de groene paprika uit het recept weggelaten omdat ik de smaak van de groene paprika te bitter vind. In plaats van de groene paprika heb ik één rode paprika meer gebruikt.

Tip 2: Eén paprika kun je vervangen door ongeveer 150 g champignons.

Tip 3: Je kunt dit gerecht prima zonder worst of vlees eten. Een leuke vegetarische variatie dus.