De salade van courgette is het resultaat van het feit dat de courgettes in onze moestuin super groot zijn geworden. We hadden twee mega grote courgettes: een van 2,7kg, een andere van 3,2kg en nog een paar kleinere. Ik moest ze dus op verschillende manieren verwerken. Ik heb twee nieuwe (in ieder geval voor mij nieuw) gerechten gemaakt: leczo en deze gemarineerde courgette met kurkuma. Dit heeft zijn goede kanten omdat ik graag experimenteer met nieuwe smaken. En ander voordeel is dat onze vooraadkasten straks vol zijn met verschillende gerechten in potten.

Wat heb je nodig?

 • 3 kg courgette
 • 4 grote rode paprika’s
 • 0,5 kg uien
 • 1 teentje knoflook
 • voor de vocht: 0,75l water, 0,75l azijn (10%), 3 eetlepels kurkuma, 4 theelepels mosterdzaad, 750g suiker
Courgette, rode paprika en uien marineren

Hoe maak je het?

 1. Snij de courgettes in de lengte doormidden en schep het zachte gedeelte er met een lepel uit. Snij de courgettes vervolgens in dunne plakjes. Ik heb ook besloten om de courgettes te schillen. Dat is niet per se noodzakelijk.
 2. Snij de uien in ringen.
 3. Snij de paprika’s in reepjes.
 4. Meng de ingrediënten voor de vocht. De hoeveelheid kan in de eerste instantie weinig lijken, maar je krijgt ook wat sap uit de groenten waardoor meer vocht ontstaat.
 5. Leg alle gesneden ingrediënten in een grote pan en voeg de vocht eraan toe. Laat alles 12 uur lang staan zodat de smaken van de kruiden goed in de groenten trekken. Omdat de vocht niet alle groenten zal bedekken, moet je af en toe alles goed roeren zodat de bovenste laag van de groenten onderop in de vocht komt te staan.
 6. Na 12 uur kook alles samen voor ongeveer 10 min. Doe de gemarineerde salade in de potjes en pasteuriseer ze in een sous-vide apparaat voor 5 à 7 min.

Een ideale salade bij het avondeten in de herfst en in de winter!

Vier potten van 1l van de gemarineerde courgette