Het onderstaande recept voor een traditioneel gerecht in Polen genaamd kopytka (uitspraak: kopitka). Letterlijk kun je het vertalen als ‘kleine hoeven’. Eigenlijk zijn dit aardappelknoedels of de Poolse versie van de Italiaanse gnotchi.

Wat heb je nodig?

  • 1kg aardappels
  • 200g meel
  • 1 ei
  • snufje zout
Stampen van aardappelen, meel en eieren

Hoe maak je kopytka?

  1. Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water. Giet de aardappels af en stamp ze. Laat ze afkoelen in een kom.
  2. Voeg bloem, het ei en een snufje zout in de kom toe. Meng deze ingrediënten goed zodat je een gladde massa krijgt.
  3. Verdeel het mengsel in stukjes en maak dunne rolletjes van het mengsel van ongeveer 2 cm breed. Snijd de rolletjes in stukjes (zie foto onder).
  4. Breng het gezouten water aan de kook in een grote pan. Kook kopytka voor ongeveer 2 à 3 minuten.
  5. Roer kopytka voorzichtig tijdens het koken met een houten lepel zodat ze niet aan de bodem blijven plakken. Haal ze eruit met een schuimspaan en serveer ze op de borden.
Snijden in stukjes

Het Poolse gerecht kopytka kan worden geserveerd met een champignonsaus, goulash, draadjesvlees of gehaktballetjes in tomatensaus.

Het gerecht met kopytka

Serveer tip: na het koken kun je kopytka ook opbakken (zie foto onder). Je krijgt dan een lekker korstje.

Kopytka kun je ook opbakken

Je kunt het aantal ingrediënten van het recept verdubbelen. De helft opeten en de helft invriezen.

Eet smakelijk!