Bolesławiec is een stad, die over de hele wereld beroemd is om zijn mooie en originele handgemaakte keramiek. Sinds eeuwen wordt het aardewerk met de hand gevormd en door de locale ambachtslieden beschilderd en versierd. Elk jaar wordt er ook een festival van keramiek georganiseerd. Dit jaar vond het festival plaats tussen 17 en 21 augustus. En ik was erbij samen met mijn familie. 

Het festival van de keramiek in de stad in Bolesławiec is een gezellige markt, dat ook een dimensie heeft van een artistieke gebeurtenis waar je het traditionele Poolse servies kan kopen. Het heeft als doel het prachtige handgemaakte keramiek uit het gebied te promoten.

Het traditionele Poolse servies uit Bolesławiec

Elk jaar wordt het festival bezocht door niet alleen de Poolse toeristen maar ook uit andere landen, zoals België, Nederland of Duitsland. De bezoekers kopen graag het servies uit Bolesławiec vanwege de verschillende designs. Het aantal designs is namelijk zeer divers van verfijnd tot stoer. Bovendien is het dubbelgebakken aardewerk voorzien van een harde glazuurlaag waardoor een zeer degelijk en uniek servies ontstaat. Al dit aardewerk is oven-, magnetron- en afwasmachinebestendig.

Het Poolse keramiek uit Bolesławiec is voorzien van zeer creatieve motiefjes

Het Bolesławiec keramiek wordt al vele eeuwen vervaardigd uit natuurlijke klei, die gevonden wordt in de beddingen van de rivieren de Bóbr en Kwisa. Het is de bijzondere witte klei en het eeuwenoude ambacht wat het keramiek uit Bolesławiec zo bijzonder en kwalitatief hoogwaardig maakt.

De gezellige markt in Bolesławiec

Wat kun je op de markt kopen? Bloempotten, theepotten, mokken, koffiekopjes, kleine en grote borden, soepborden, eierdopjes, bakjes, vele soorten ovenschalen, slaschalen, koektrommels, presenteerschalen, kannen, botervloten, suikerpotjes, vooraadpotten en nog veel meer. Er wordt niet alleen het traditionele servies uitgestald maar ook allerlei versiersels. Bovendien kun je er een gezellig dagje van maken want het gezellige centrum van Boleslawiec heeft veel terrasjes en winkels.

Diverse versiersels te koop op de markt

Als je in Bolesławiec bent, breng ook een bezoek aan het Museum van Keramiek. In het museum kun je zien hoe het keramiek verwerkt wordt.

Verschillende stadia van de kleiverwerking zoals in het Keramiekmuseum uitgebeeld

In het museum wordt er ook de geschiedenis van dat stad uitgelegd. Bovendien werden er tijdens het festival activiteiten voor de kinderen georganiseerd.

Tijdens het evenement verbleven wij in het hotel Pałac Brunów. Het hotel, dat zich 20 min rijden van het centrum van Bolesławiec bevindt, beschikt over een zwembad, spa, café en restaurant.

Ons hotel in dichtbij het plaatsje Bolesławiec

Bekijk ons gezellige dagje op het youtube filmpje.

Je kunt Bolesławiec heel jaar door bezoeken. Er zijn genoeg winkeltjes in de stad en in de regio die hun mooie keramiek verkopen. Er zijn ook fabrikanten die hun producten online verkopen:
WR Ceramika
Deco Best Concept
Zakłady Ceramiczne Bolesławiec
Irmina – Pracownia Ceramiki Artystycznej
Manufaktura w Bolesławcu
Ceramika Galia

Ook nog heel andere artistieke koopwaren:
Znammi heeft in zijn aanbod zeer creatieve producten van epoksie, hout en keramiek.
Drewniany Piotrula biedt artikelen aan die een prachtige combinatie van hout en keramiek vormen.
Bij Studio Cedrowy kun je handgemaakte cadeaus voor elke gelegenheid kopen.