Wanneer de zomer ten einde loopt, gaan de Polen in het bos op zoek naar paddestoelen. Dat is een nationale traditie. Het draait allemaal om de natuur, frisse lucht. Het gaat om rondlopen en rondkijken in het bos met je familie, vrienden of kennissen. Het gaat eigenlijk meer om de reis dan om de bestemming. Ook gingen wij het dit jaar proberen. Uiteraard met iemand die al ervaren paddestoelenplukker is.

De Poolse bossen zijn in september, oktober en november gevuld met verschillende soorten paddestoelen: gewoon eekhoorntjesbrood, kastanjeboleet, cantharel, oranjegroene melkzwam, bruine ringboleet, boleet of grote parasolzwam of mijn favoriete en tegelijkertijd een prachtige paddestoel gewone heksenboleet … en veel, veel meer. Je kan een gids meenemen. Dit kan een persoon of een boek zijn. Ik raad in ieder geval de eerste zo wie zo aan. Een boek is ook heel handig (zie foto onder).

Paddestoelen van West- en Midden-Europa van mijn schoonmoeder gehad

Nu wil ik iets meer vertellen over het boek op de bovenstaande foto. Ik heb het van mijn schoonmoeder gehad. Het boek is 1982 uitgegeven. En wat aan fraaie uitgave is dat! Voorzien van een beschrijving van elke paddestoel, foto’s en tekeningen. Ja, vroeger werd er nog een beetje moeite genomen om een mooie tekening in een boek te zetten. Hoe dan ook kijk zelf naar de kaft van het boek. Ik heb alle namen van de paddestoelen vertaald met behulp van Wikipedia en de Latijnse namen. Bij elke paddestoel staat er in het boek vermeld of het giftig is of niet. Hou zouden ze dit ontdekt hebben?

Wat kun je doen met je vangst?

De paddestoelen worden vervolgens thuis volgens de Poolse traditionele recepten voorbereid: gedroogd of ingevroren, gestoofd, gemarineerd, gekookt of gebakken. In Polen deel je je kookkunsten met andere familieleden. Verse paddestoelen worden op de markten of langs de weg verkocht. Je hebt geen toestemming nodig om in het bos te gaan plukken en je hoeft er niet voor te betalen, zoals in veel westerse landen. Er geldt één regel: respecteer het bos. Rond deze tijd kun je de Poolse natuur bewonderen… de Poolse gouden herfst. Dus neem niet alleen een tasje of een mandje voor je ‘vangst‘ maar ook je fototoestel mee!

Een deel van onze vangst: gewoon eekhoorntjesbrood (borowik szlachetny)

We hebben onze paddestoelen gedroogd en een goed gevulde paddestoelensoep gemaakt.

Paddestoelen drogen

Dit jaar hebben we ook een voedseldroger (ook een dehydrator genoemd) aangeschaft. Het apparaat werkt als volgt: via een ventilator wordt warme lucht langs de roosters geblazen. Op de gestapelde roosters leg je gesneden groenten, fruit, kruiden, bloemen, vis, vlees. Je kunt die lucht in temperatuur instellen, meestal tussen 50C en 70C afhankelijk van het merk van het apparaat.

De paddestoelen liggen op de roosters van de dehydrator te drogen

Gedroogd voedsel dat minder dan een paar procent vocht bevat, is geen voedingsbodem meer voor bacteriën, en is dus zeer lang houdbaar mits afgesloten in een pot of trommel. Tevens blijven bij drogen onder de 70C alle vitaminen en mineralen behouden.

Onze gedroogde paddestoelen in potjes