Rosół is een traditionele Poolse kippensoep. Het wordt meestal geserveerd op zondag en voor speciale gelegenheden (zoals bruiloften of doopfeesten, enz.). Het is ook een traditioneel medicijn voor iedereen die zich niet goed voelt, verkouden of grieperig is omdat het vroeger werd aangenomen dat deze soep ‘genezende kracht’ heeft. Deze kippenbouillon is super lekker en wordt met noedels, stukjes kip en een beetje gehakte (of geraspte wortels) gegeten. Heerlijk! Lees hieronder hoe je deze traditionele Poolse kippensoep maakt om een voortreffelijke smaak in de soep te krijgen.

Wat maakt deze soep zo bijzonder:

  • Je gebruikt kippenbouten.
  • Je gebruikt Poolse soepgroenten in de soep.
  • Je moet een kleine hoeveelheid rundvlees toevoegen (voor extra smaak), maar geen varkensvlees.
  • Je hoeft de groenten niet te snijden. In plaats daarvan worden ze heel aan de soep toegevoegd en dan gekookt.
  • De soep moet sudderen!
  • De noedels worden niet direct aan de soep toegevoegd. In plaats daarvan kook je de noedels apart en je spoelt ze af met koud water.
  • Als de soep klaar is, haal je een deel van de wortels en stukjes kip eruit, hak ze fijn en serveer in de soep.
  • De rest van de wortels, pastinaak en knolselderij kun je in de huzarensalade gebruiken.
  • Serveer de soep met een beetje fijngehakte peterselie.

Ingrediënten:

  • 3-4 kippenbouten
  • włoszczyzna
  • noedels (vermicelli)
  • fijngehakte peterselie
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Schil de wortels, pastinaken en selderij. Maak de prei schoon en spoel de peterselie af.
  2. Verhit 3l water in een pan.
  3. Voeg de groenten, kippenbouten, eventueel rundvlees aan het water toe.
  4. Laat het lekker sudderen tot dat de groenten en vlees gaar zijn.
  5. Kook de noedels apart volgens de instructies op de verpakking. Kook de noedels of vermicelli niet direct in de kippensoep want de soep wordt hierdoor melig van smaak en van kleur. Spoel de noedels onder koud water af.
  6. Haal de groenten uit de soep. Snijd de wortels in kleine stukjes. Voeg de stukjes wortel aan de soep toe.
  7. Haal de kippenbouten uit de soep en verwijder het vlees van de botten. Gebruik stukjes vlees in je kippensoep.
  8. Hak peterselie in kleine stukjes.
  9. Schep de noedels in een kom en de soep erover heen.
  10. Serveer vervolgens met stukjes wortel, kip en gehakte peterselie.

Tip: Laat een ui boven het gasfornuis (het vuur) verbranden. De uien voeg je aan je bouillon toe zodat hij een intense kleur en voortreffelijke smaak krijgt.