In de herfst trekken veel Polen naar de bosgebieden om met familie of vrienden paddestoelen te zoeken. Het is een prachtige Poolse traditie. Je kunt gevonden paddestoelen koken, bakken, marineren of stoven. Ze geven veel smaak aan verschillende gerechten zoals pasta, risotto, omelet, of stoofvlees. Een verbeterde versie van je maaltijd die ook nog eens naar de herfst geurt en smaakt.

Elk jaar poppen de paddestoelen in het bos uit de grond en staan uitnodigend met prachtige kleuren te pronken. In dit artikel vertel ik kort over de bijzondere kleuren van de gewone heksenboleet. Een paddenstoel die ik totaal niet kende voordat ik zelf paddestoelen ging zoeken. En wat een prachtige paddestoel is dit! Gewone heksenboleet… de naam van de paddestoel is misschien niet uitnodigend om te eten… maar deze bijzondere paddestoel is wel eetbaar en smaakt mild na koken of bakken.

De zeer veranderlijke gewone heksenboleet kun je al in mei vinden. Maar pas vanaf augustus is hij talrijker. Daarom is de beste tijd om paddestoelen te plukken altijd in de herfst. De gewone heksenboleet wordt gekenmerkt door donkerbruine fluwelige hoed van onder lijkt de kleur van de hoed op de rode bakstenen. Het vlees van de gewone heksenboleet is gelig maar het wordt binnen enkele seconden paars en blauw na het snijden. Maar ook aan de buitenkant is deze paddestoel gevoelig voor het aanraken. De pootjes verkleuren onmiddellijk wanneer je hem aanraakt. Rauw gegeten kan hij echter bij mensen met een gevoelige maag misselijkheid veroorzaken. Gekookt of gebakken is hij uitstekend eetbaar.

Voorzichtigheid is aan te raden omdat hij op andere, oneetbare blauwkleurige boleten lijkt. Hij kan het best vermeden worden door beginnende paddenstoelenplukkers.