Mikołajki is een prachtige en gezellige plaats in Ermland-Mazurië in Polen. De stad, gelegen niet ver van het grootste meer van Polen Śniardwy, heeft een eeuwenoude stedelijke traditie en is tegenwoordig een echte toeristische trekpleister. Sommigen noemen Mikołajki ‘Mazurisch Venetië’.

De eerste vermelding van de stad doet zich in 1444 voor. De Teutoonse ridders in Mikołajki bouwden veel in het toenmalige dorp en hadden een monopolie op de visserij. De vis werd voornamelijk geexporteerd. De belangrijkste bezigheid van de inwoners in die tijd was houtkap, vissen en weven. Mikołajki kreeg in 1726 de stadsrechten van de Pruisische koning Friedrich Wilhelm I. De plaatsnaam is waarschijnlijk afgeleid van de patroon van de kerk, die zich in het plaatsje bevindt. Deze Evangelische Kerk is in 1842 gebouwd naar een ontwerp van Karl Friedriech Schinkel. De kerktoren dateert uit 1880.

Zeilboten in Mikołajki

In de zomermaanden is het hier heel druk met toeristen. Er is een grote jachthaven, tevens veel pensions en appartementen, campings, restaurants, cafés en winkels. Verder beschikt deze stad over prachtige en chigue hotels en aquaparken. In het centrum van het dorp is een klein rechthoekig marktplein, met in het midden een fontein met de afbeelding van een grote vis met een kroon. Er wordt gezegd dat het de koning van de witvis vertegenwoordigt. Een andere visfiguur met een kroon is te zien bij een verkeersbrug. Volgens de legende zou een grote vis in het meer herhaaldelijk de visnetten van de vissers kapot maken en de vissersboten omvergooien. Maar op een dag wisten de vissers de vis te vangen. De vis werd aan de brug vastgemaakt.

Mikołajki is het belangrijkste watersportcentrum van Mazurië en de uitvalbasis van diverse afvaarten in de regio. Vanaf hier vertrekken de boten richting Gizycko, Ryn en de bekendste afvaart duurt 4 uur lang naar het plaatsje Ruciane-Nida.

Andere belangrijke toeristische attracties in de buurt zijn: