De stad verwelkomt 7.000 atleten die 48 landen vertegenwoordigen in de European Games die voor de derde keer georganiseerd worden. Deze keer in de Poolse stad Krakau.

De European Games zijn woensdag in de Poolse stad Krakau officieel van start gegaan met een indrukwekkende openingsceremonie. Het hoogtepunt van de ceremonie was het aansteken van de vredesfakkel, die de Poolse president Andrzej Duda op 3 april in Rome ontving. De afgelopen maand heeft de fakkel door Polen gereisd. ‘Moge deze grote viering van sport ook een grote vredesviering zijn’, zei Duda bij de officiële opening.

‘Ik groet alle delegaties die naar Krakau zijn gekomen van harte. Ik verwelkom duizenden van de beste atleten uit 48 Europese landen. We zijn enorm blij dat Polen gastheer is van de derde editie van dit evenement’, voegde de Poolser president eraan toe. Bovendien verwelkomde hij in het bijzonder de atleten uit Oekraïne, die (zoals hij stelde) verwikkeld zijn in een heroïsche oorlog tegen de Russische agressie. Volgens hem is hun aanwezigheid in Krakau tijdens de European Games een duidelijk teken dat Olympische idealen sterker zijn dan kwaad en geweld.

Foto’s in dit artikel zijn afkomstig van de Twitter van European Games

De ceremonie werd verder versterkt door artistieke optredens met dansgroepen en moderne speciale effecten. Het spektakel begon met de traditionele trompet melodie, die normaalgesproken elk uur vanuit de Mariakerk in Krakau wordt gespeeld.

Het programma van de Spelen omvat 29 sporten, waarvan er 12 tegelijkertijd strijden om medailles voor Europese kampioenschappen. Bovendien zullen de wedstrijden in 19 sporten dienen als kwalificatie voor de Olympische Spelen volgend jaar in Parijs.

Krakau is dit jaar de hoofdstad van de European Games, terwijl de wedstrijden in verschillende steden, zoals Bielsko-Biała, Chorzów, Rzeszów en Wrocław zullen plaatsvinden.