Beste lezers! Naar mijn mening komt er een moeilijke tijd aan. Mogelijk worden we geconfronteerd met de tweede lockdown. We moeten er klaar voor zijn. De komende periode verwacht ik het volgende.

 1. De media zullen nog meer paniek zaaien dan in het voorjaar. Dit zal het niveau van angst en agressie bij de mensen alleen maar vergroten.
 2. Als gevolg van punt 2 zullen de meningen van de mensen radicaliseren. Er ontstaan twee groepen: pro-coronamaatregelen en anti-coronamaatregelen. Hierdoor zullen de machthebbers nog meer macht over ons krijgen want dit gebeurt volgens het oude motto: ‘verdeel en heers, verdeel en heers’.
 3. De regeringen zullen verder de burgerlijke vrijheden beperken onder het mom van de pandemiebestrijding. Er zullen steeds meer mensen zijn die zich hiertegen willen verzetten omdat er dit als pijnlijk ervaren zal worden.
 4. De werkloosheid zal toenemen.
 5. Het aantal zelfmoorden zal toenemen, tevens het huiselijk geweld.
 6. Er zullen meer gevallen van depressie zijn.
 7. De politici zullen trachten een aantal wetten door te voeren die hen bescherming kan bieden om de mogelijke schadelijke gevolgen van hun misdaden te verdoezelen (zie de straffeloosheid van de Poolse ambtenaren). Het gaat om misdaden die begaan zijn om ons tegen het virus te beschermen. De regeringen handelen vanuit hun goede intenties, maar de weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen.
 8. Wellicht zullen we vaker ambulances, politieagenten, boa’s, zelfs leger op straat zien.

Is er iets wat wij kunnen doen?

 1. We moeten aardig zijn tegen elkaar. Door met elkaar te bakkeleien wordt het alleen maar moeilijker om door deze crisis heen te komen. Deze crisis zal ons allemaal treffen.
 2. We moeten onze kinderen beschermen. Tegen de mondkapjes of tegen de mogelijke sluiting van de scholen. Het is belangrijk dat ze het contact met hun vrienden behouden, dat ze tijd aan hun hobby’s besteden. We moeten opletten dat ze niet verslaafd raken aan tablets, iPads etc. Het overmatig gebruik van dit soort gadgets zal hun prikkelbaarheid alleen maar vergroten.
 3. We kunnen niet verwachten dat de mensen, die anders denken, ons meteen zullen of kunnen begrijpen.
 4. We mogen niet klikken, ook willen sommige politici dat, zoals Femke Halsema. Dat zijn communistische praktijken! Spel dat smerige spelletje niet, want dat is precies wat de machthebbers willen.
 5. We hebben te maken met een pandemie van angst dus let goed op je psychische en emotionele gezondheid.
 6. We kunnen niet alles vertrouwen wat we zien of lezen. Controleer de bronnen. Denk na.
 7. Deze crisis zal overwonnen worden door degene die zich snel aan de omstandigheden kunnen aanpassen. Wees voorbereid op veranderingen, telkens weer.
 8. We kunnen niet verwachten dat het volgend jaar wel over zal gaan. Houd er rekening mee dat het 2 à 3 jaar gaat duren.
 9. Wellicht zullen er zich grote kansen voordoen. De kansen om te groeien, om een ​​slimmer mens te worden, dus observeer, analyseer en grijp je kansen!

We kunnen het!

P.S. De inspiratie voor dit artikel was de tekening van mijn kinderen: mensen + covid = chaos.