Deze oorlog zal op de een of andere manier eindigen en het ziet er naar uit dat dat de Russen deze oorlog gaan winnen. Ik weet dat het heel moeilijk te bevatten is. In de media wordt een mens gebombardeerd met berichtgeving dat Oekraïne aan het winnen is. Nu ontstaat er een belangrijke vraag: wat gaat er in Europa gebeuren zodra het duidelijk wordt dat de Russen hebben gewonnen? Hoe zullen de mensen reageren als het eenmaal duidelijk is dat de Europese landen de hoogste prijs hebben betaald voor deze oorlog. Of eigenlijk de burgers in deze landen de hoogste prijs hebben betaald. Namelijk hun welvaart. Wat gaat er gebeuren als het kwartje valt dat de sancties voor niks waren? En het enige wat erover blijft is een recessie.

Dit is een zeer interessante kwestie als je opmerkt hoe de EU en NAVO zich min of meer als een verenigd front presenteren. ‘We are now working together, in a constructive spirit, to find a united way forward‘, aldus Stoltenberg. ‘If we remain united in solidarity and behind our values, then Europe can again emerge from crisis stronger than before‘, zette Ursula von der Leyen een maand geleden een bericht op Twitter.

Europe stronger than ever before als het aan Ursula ligt

EU sterker dan voorheen?
Als het aan Timmermans ligt, mogen de Europeanen voortaan hun kleren niet eens meer wassen maar in de buitenlucht laten wapperen: ‘Heat less, ride a bike and air out your clothes instead of washing them‘, vertelde Timmermans de commissie die verantwoordelijk is voor de Green Deal. Dus echt? Sterker dan voorheen? Kunnen de Europese landen überhaupt zonder Russisch gas of olie uit Rusland. Duitsland in ieder geval niet, zo blijkt uit een artikel in NYT: ‘Germany will restart coal-fired power plants in order to conserve natural gas, the country’s economy minister announced on Sunday, amid concerns about a looming supply shortage after Russia cut gas deliveries to Europe this week.’ De groene energie mag opeens aan de kant geschoven worden. Maar alleen in Duitsland, in Polen niet.

Met simpele maatregelen kunnen we ook zonder Russisch gas‘, beweert RTL Nieuws. Kouder douchen, verwarming wat lager en nog het advies van Timmermans opvolgen dus je kleren laten wapperen en je bent er. Misschien in Nederland zal het wat makkelijker zijn. In Nederland is Russisch gas goed voor 15% van het verbruik. Voor de Baltische staten, veel Oost-Europese landen en Finland liggen die percentages tussen de 75 en 100%. Voor Polen en Duitsland boven de 50%. Geen wonder dat Duitsland een koolcentrale weer aanzet.

EU verenigd?
Hoe verenigd de EU is, zal binnenkort blijken als de leden (of eigenlijk haar burgers) te maken krijgen met veel praktische problemen, zoals een hoge stroomrekeningen of hoge rekeningen bij benzinestations. Zullen ze hun huis in de winter kunnen opwarmen? Naar mijn mening is het zeer onwaarschijnlijk dat de EU in staat zal zijn om als een verenigd front verder op te treden bij de kwestie van sancties tegen Rusland, aangezien de eenheid van het Westen feitelijk een totaal leeg begrip is. Je ziet het nu al. De Hongaarse premier Victor Orban eiste dat de patriarch van de Orthodoxe kerk geschrapt werd van de sanctielijst. Volgens hem mogen de kerkelijke leiders niet lijden onder de sancties. Omdat de beslissing over de sancties unaniem genomen moet worden, kon Hongarije zo de goedkeuring van het nieuwe pakket sancties tegen Rusland tegenhouden of op zijn minst uitstellen. 

Bovendien hebben de Westerse landen niks van de vorige oliecrisis geleerd? Naar aanleiding van de Oktoberoorlog in 1973 besloot de Organisatie van Arabische olie-exporterende landen (OAPEC) een olie-embargo op te leggen aan de Verenigde Staten en een aantal andere landen waaronder Nederland. Wat volgde was een periode van crisis en economische recessie. Een ander gevolg van de Oliecrisis van 1973 in Nederland was de invoering van enkele autoloze zondagen door het kabinet-Den Uyl. Gaat het in het najaar ook gebeuren?

Wie lijdt meer onder de sancties?
Het lijkt mij dat de Europese landen (economisch) meer lijden onder de sancties die opgelegd zijn op Rusland dan Rusland zelf. Kijk zelf wat er in het verleden gebeurde. Na de annexatie van Krim heeft men het al geprobeerd. Toen was het duidelijk dat de sancties tegen Rusland nauwelijks effect hadden op de economie in het land zelf. Dat concludeerden de deskundigen van ABN Amro in een rapport en zo berichtte BNR in 2017 hierover. Ik heb screen shots van het artikel gemaakt, in het geval dat het bericht misschien verwijderd zou worden.

bron: BNR
bron: BNR
bron: BNR

Gaat het deze keer wel werken?
Ik denk het niet. Het Westen verliest. En hoe? Ten eerste zal Rusland een groot deel van Oekraïne innemen, minstens een derde van het land: het zuidelijke deel en het oostelijke deel inclusief Odessa en Charkov waar de meeste etnische Russen wonen. Over de rest van het land zullen ze een vredesverdrag sluiten. Wat er ook overblijft van Oekraïne zal geregeerd worden door een soort regime dat vriendelijk zal zijn tegen Moskou. Er is gewoon geen andere manier voor de Russen om verder te gaan, omdat ze het Westen niet kunnen vertrouwen. Ten tweede zal Oekraïne demografisch verzwakt zijn. De meeste Oekraïense oorlogsvluchtelingen zullen niet meer terugkeren naar hun land van herkomst. Volgens de VN statistieken zijn er meer dan 13 miljoen mensen hun huizen ontvlucht sinds de Russische invasie van Oekraïne. Ten derde zullen de Europese burgers beseffen dat, nadat de oorlog door de Russen gewonnen is, Rusland niet verder zal marcheren. Niet naar Parijs, niet naar Berlijn of naar Riga. En hoe zullen ze reageren? Ik weet het niet. Dat hangt sterk ervan af hoe het in de media gepresenteerd wordt. Of het überhaupt hierover in de media bericht wordt. Ze zullen waarschijnlijk weer een manier vinden om de waarheid te verdoezelen. Ja, Rusland verliest deze oorlog alleen in de media.