Het kasteel van Zawisza Czarny in Rożnów, bekend als het Bovenkasteel, behoorde ooit toe aan de beroemdste ridder van het middeleeuwse Europa, de held van de Slag bij Tannenberg in 1410. Deze slag is het hoogtepunt geweest tijdens het conflict tussen de Duitse Ordestaat en het koninkrijk Polen in vereniging met het Grootvorstendom Litouwen dat de regio Samogitië wilde beschermen tegen de expansie van de Orde. Vandaag kun je in het plaatsje Rożnów de kasteelruïnes van de Poolse ridder bezoeken.

Zawisza Czarny van Garbow en Rożnów was een Poolse ridder, diplomaat onder de Poolse koning Wladislaus II Jagiello. Door zijn zwarte haar en speciaal gemaakte zwarte harnas kreeg hij de bijnaam ‘de Zwarte’ (in het Pools ‘Czarny’). Hij is ook het middelpunt van het schilderij ‘Slag bij Tannenberg’ van de beroemde Poolse schilder Jan Matejko, samen met andere historische figuren, zoals Ulrich van Jungingen.

Het kasteel, dat uit de eerste helft van de 14e eeuw dateert, lijkt op het eerste gezicht op een puinhoop, maar het is inmiddels in betere staat dan 50 jaar geleden. Toen in 1944, als gevolg van de landhervorming, kwam het kasteel in handen van de staat, bekommerden de communistische autoriteiten zich niet om de historische plekken. Het kasteel raakte in verval. In 2014 kocht de enige erfgenaam, familie Stadnicki, de ruïnes van de staat op een kavel van 10 are voor ongeveer 50.000PLN . Dit hebben zij op deze manier geregeld om de ingewikkelde juridische procedure voor het herwinnen van eigendommen te vermijden.

Uitzicht uit het kasteel op het meer

De volgende eigenaar van het kasteel, een ondernemer uit Krakau, Jerzy Meysztowicz, die familie van de Stadnicki’s is, richtte een stichting op die zich bezig houdt met de reconstructie van de kasteelruïnes. Het plan van de stichting is de oude architectuur van het kasteel met de moderne achtergrond te integreren. Andere plannen omvatten het creëren van een kasteeltoren, museumzaal, een plek voor een café en natuurlijk het organiseren van de riddertoernooien, die bij elk kasteel een toeristische trekpleister zijn.

De kasteelruïnes in Rożnów

Het ambitieuze plannen van de nieuwe eigenaar gaven de inwoners van de gemeente hoop om meer toeristen aan te trekken. Sinds ongeveer 3 jaar gebeurt er echter bijna niets, omdat de stichting ongeveer 3 miljoen euro uit het fonds van de Europese Unie probeert te halen. Dit bedrag wordt gebruikt niet alleen voor de reconstructie van het kasteel van Zawisza Czarny, maar ook van het Slowaakse kasteel in Stara Lubovna (op basis van een ondertekende samenwerkingsovereenkomst).