Vier bijzondere meertjes, gelegen in het Rudawy-landschapspark trekken al jaren toeristen van heel Polen en Europa. Deze meertjes hebben vier verschillende en opmerkelijke kleuren: geel, paars, blauw en zwart. De kleur van het water komt door de chemische samenstelling van de ondergrondse lagen van de meren.

Aan het begin van de 18e eeuw begonnen de toenmalige inwoners van Rohnau (nu heet het dorp Wieściszowice) schalie in te winnen, die overvloedig aanwezig is in de lokale bodem. Hier werd een pyrietmijn aangelegd. Het pyriet werd tot zwavelzuur verwerkt. Toen de mijn aan het begin van de 20e eeuw gesloten werd, ging de natuur haar eigen gang. Het water vulde de groeven in, waardoor deze vier fenomenale meren ontstonden. Elk meer met een ander kleurtje.

Je parkeert je auto op een parkeerterrein van het Nationaal Park Rudawy Janowickie. Het park bevindt zich in het oostelijke gedeelte van de Sudeten. In het park kun je lekker een halve dag vertoeven, de gekleurde meertjes bewonderen, een ijsje eten of met familie picknicken.

In het park zijn er vier meertjes te bewonderen. Het jongste meer, dat ongeveer 20 jaar geleden ontstond, is in de kleur geel. Het ligt 560m hoog.

Het meer in de kleur geel

Het meertje op de volgende foto heeft de kleur paars. Toen wij er waren in ze zomer, stond het water heel laag. Dit meertje ligt op dezelfde hoogte als het gele meertje.

Het meertje in de kleur paars

Je wandelt een stukje verder en daar zie je nog twee andere meertjes. Het blauwe meertje bevindt zich op 635m en het groene meertje op 730m hoogte.

Op de onderstaande foto zie je het meertje in de keur groen.

Met de drone boven de gekleurde meertjes

Het is een korte wandeling langs de gekleurde meertjes. Je kunt prachtige foto’s nemen.