‘Szarlotka’ noemen ze deze taart in Polen. Wat ik aan deze taart lekker en bijzonder vind, is de combinatie van een beetje zure smaak van de appels met een zoete en kruimige smaak van het deeg. Deze taart zit bomvol met gekruide appeltjes! Tijdens het maken ruikt het heerlijk in je huis!

Wat heb je nodig:
– springvorm 26 cm
270g boter
– 475g meel
– 180g suiker
– 2/3 eierdooiers
– 1 theelepel bakpoeder
– 1 1/2 kg appels
– 4 theelepels kaneel
– 8 stukjes kruidnagel

Zo maak je deze Poolse appeltaart:

1. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes. De stukjes hoeven niet heel klein te zijn. Het is juist lekker als je een verborgen groter stuk appel vindt. Doe alles in de pan met een laagje water. Bestrooi met kaneel en een beetje suiker. Voeg 8 stukjes kruidnagel toe. Kook alles ongeveer 30 min. Deze vulling voor de appeltaart kun je ook trouwens als basis voor appelmoes gebruiken. Je moet dan wel meer appels schillen.

De vulling voor de Poolse appeltaart
De samenstelling van appels, kaneel en kruidnagels ruikt heerlijk!

2. Verwarm de oven voor op 150 graden heteluchtoven of 175 graden elektrische oven.

3. Splits 2 à 3 eieren (het hangt ervan af hoe groot ze zijn) en doe de eidooiers in een kom. Voeg meel, suiker, bakpoeder en boter op kamertemperatuur toe. En kneed alles met je handen. Verdeel vervolgens het mengsel in verhouding 2/3 en 1/3.

4. Bestrijk de springvorm met een beetje boter en meel.

5. Verdeel het 2/3 deel van het deeg gelijkmatig over de springvorm. De zijkanten moeten ongeveer 2 á 3 cm hoog zijn. Prik gaatjes met een vork in het deeg. De onderkant van de taart gaat eerst voor 20 min in de voorverwarmde oven.

De onderkant van de taart

6. Maak kleine rolletjes van het 1/3 van het deeg. Ze hoeven niet mooi te zijn. Ze moeten alleen wat harder worden in de vriezer zo dat je ze straks kunt raspen. Leg vervolgens de deegrolletjes één voor één op een bord en dan in de vriezer.

De deegrolletjes

7. Na 20 min haal je de onderkant van de taart eruit.

8. Nu de appels een beetje afgekoeld zijn, kun je de kruidnagels eruit halen. Let op: er waren er 8! Verdeel de appelvulling over de onderkant van de taart.

9. Haal de deegrolletjes uit de vriezer. Ze zijn nu wat harder en je kunt de rolletjes boven de taart raspen. Let op: de springvorm is heet!

Op deze manier ontstaat een kruimig laagje op je appeltaart.

Kruimig laagje op de Poolse appeltaart

10. Als je klaar bent met het raspen van de deegrolletjes, doe je de springvorm voor ongeveer 40-45 min in de oven.

En voilà! Je hebt de Poolse appeltaart!

Geniet ervan! Heerlijk met een bakkie koffie of mijn favoriete nitrokoffie!

De Poolse appeltaart lekker met een bakkie koffie