De zwarte appelbes, ook aronia genoemd komt oorspronkelijk uit Canada. Het is een struik met een donkergroene bladeren die vurig rood in de herfst kleuren. De vruchten van deze struik zijn zwart van kleur en worden gegeten als jam, vruchtensap of zelfs wijn. Hieronder vind je twee recepten voor jam en sap.

De struik met zwarte appelbes. Wij hebben 12kg van aronia bij onze buren geplukt.

De aronia-bessen zijn heel gezond, rijk aan vitamine C en antioxidanten, die helpen de gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en het immuunsysteem in balans te houden!

Jam van zwarte appelbes

Ingrediënten:

  • 1kg zwarte appelbes
  • sap van één citroen
  • 250g suiker
  • gelatine blaadje(s) – (kijk op de achterkant van de verpakking hoeveel je nodig hebt voor deze hoeveelheid van fruit)

Bereidingswijze:

Was de zwarte appelbessen en verwijder de bladeren en takjes. Doe alle bessen in een pot, giet er water in en voeg de suiker toe. Roer af en toe. Laat het mengsel ongeveer 30 min zachtjes pruttelen. Gebruik de gelatine blaadjes zodat de jam dikker wordt. Gebruik de aanwijzingen op de achterkant van de verpakking hoeveel gelatine blaadjes je nodig hebt voor deze hoeveelheid van fruit. Doe de hete jam in potten, draai de deksels goed dicht, keer de potten om en laat de jam afkoelen.

Jam van zwarte appelbes

Sap van zwarte appelbes

Ingrediënten:

  • 1kg zwarte appelbes
  • sap van 1 citroen
  • 1l water
  • 250g suiker
Het sap van aronia – heel gezond!

Bereidingswijze:

Was de zwarte appelbessen en verwijder de bladeren en takjes. Doe alle ingrediënten in een pot en breng het aan de kook. Laat het 20-30 min zachtjes pruttelen. Gebruik een zeef om de grote stukken fruit uit het sap te filteren. Serveer het sap na het afkoelen. Als je het sap langer langer wil bewaren, is het de moeite waard om het in de potten te wekken.

Kun je de zwarte appelbes rauw eten? De rauwe vruchten van de zwarte appelbes zijn bitter van smaak dus ik zou het niet aanraden.