Tienduizenden mensen nemen zondag deel aan de ‘Mars voor Vrijheid” in maar liefst 44 Poolse steden tegen de coronamaatregelen. Deze mars maakt deel uit van de nationale campagne #stopCOVID1984 en is opgezet door de Poolse Vereniging voor Kennis over de Vaccinaties (Ogólnopolskie Stowarzyszenie Wiedzy o Szczepieniach): STOP NOP www.stopnop.com.pl.

De ‘Mars voor Vrijheid” is een continuatie van de voorgaande protesten die in heel Polen plaatsvonden, onder andere op 6 juni – de Internationale Protest tegen de vaccinatie, 10 juli, 16 augustus en 12 september 2020. De organisatie van de mars roept alle organisaties in Polen en alle Poolse burgers op tot hereniging boven de politieke verschillen. Het doel is om voor de fundamentele rechten en vrijheden op te komen. De volgende protesten staan voor 17 en 24 oktober ingepland.

De lijst van steden waar de demonstratie plaatsvindt, vind je hieronder:

Mars voor Vrijheid in Polen!

De Poolse regering probeert de demonstraties tegen te houden en via het ministerie van Volksgezondheid werden er afgelopen dinsdag 6 oktober strengere maatregelen in heel Polen aangekondigd, zoals de plicht van mondkapjes in alle publieke ruimte binnen en buiten. De minster van Volksgezondheid kondigde bovendien de zogenaamde ‘zero tolerantie’ aan ten opzichte van mensen die de coronamaatregelen niet zullen opvolgen. Hij waarschuwde tevens dat de overtreders ‘zwaar zullen worden gestraft’. Zoals eerder geïnformeerd is er op dit moment in Polen geen juridische basis om de Poolse burgers te beboeten of niet eens te verplichten tot het dragen van een mondkapje.

Ken je rechten!

De foto’s zijn afkomstig van Facebook pagina en www.stopcovid1984.pl.