Op 31 maart kwamen de Poolse ondernemers uit heel Polen naar het centrum van Warschau om te protesteren. Het protest werd op het Drie Kruisenplein georganiseerd. Er waren in totaal drie straten door de protest geblokkeerd. De demonstranten zaten in de auto’s, sommige van hen met gezichtsmaskers.

Zij kwamen naar Warschau onder de leiding van Pawel Tanajno, één van de presidentskandidaten, om aan de minister-president en zijn kabinet duidelijk te maken dat de huidige situatie vereist dat de regering snel en effectief moeten handelen om de ondernemers tegemoet te komen. De ondernemers overtraden daardoor de maatregelen die de Poolse regering begin maart heeft ingevoerd. Er zijn zelfs door de handhaving boetes uitgedeeld, in totaal aan negen personen. De woordvoerder van het politiebureau in Warschau Sylwester Marczak heeft geïnformeerd dat een strafprocedure tegen 60 personen kan worden ingesteld.

Postulaten van de ondernemers

De protest is georganiseerd naar aanleiding van het anticrisis beleid dat door de regering ingevoerd zou moeten worden maar op zich laat wachten omdat de Poolse regering dit beleid samen met de wijzigingen in de kieswet wil introduceren. De demonstranten eis(t)en het volgende:

  • financiële steun in het geval van werkloosheid
  • financiële compensaties tijdens de economische stilstand of werktijdverkorting
  • tijdelijke vrijstelling van de sociale verzekeringspremie
  • uitstel van de inkomstenbelastingaangifte
  • directe toegang tot financieringen tegen gunstige voorwaarden

Ze eis(t)en ook: het recht op compensatie van de staat voor geleden verliezen voor bedrijven waarvan de omzet met minstens 30% is gedaald in vergelijking met de maand voorafgaand aan de invoering van de maatregelen en het terugbetalen van te veel betaalde btw.

Niet alle ondernemers vinden oorlog voeren met de overheid een goed idee. De Vereniging van de Poolse Ondernemers met 1428 leden heeft twee verzoeken bij de Poolse regering ingediend. Ze bevatten onder andere de volgende stellingen: vrijwillige betaling van de sociale verzekeringspremie voor een periode van 6 maanden, vrijstelling van achterstallige premies aan het Instituut voor Sociale Verzekeringen (ZUS) en vrijstelling van achterstallige betalingen aan de Belastingdienst, opschorting van leningen gedurende de pandemie, vrijstelling van de BTW aangifte etc.

Zal de overheid rekening houden met de stem van ondernemers?