Vorig jaar heeft De 35-jarige Amerikaan Joey Chestnut voor de twaalfde keer het wereldkampioenschap hotdogs eten gewonnen. Binnen 10 minuten heeft hij 71 hotdogs verorbert. Deze man heeft nog 9 andere gekke eetwereldrecords op zijn naam staan. In dit blog gaan we echter onze aandacht aan de hotdog besteden.

Geschiedenis van de hotdog

Over het algemeen wordt aangenomen dat de oorsprong van de hotdog in Duitsland ligt. Zo vierde Frankfurt in 1987 het 500-jarige bestaan van de ‘Frankfurter’, zoals de worst vaak genoemd wordt. Dat zou betekenen dat de worst rond 1487 uitgevonden werd. Andere historici beweren echter dat de worst rond 1600 door de Duitse slager Johann Georghehner geïntroduceerd werd. Hij heeft zijn worst voor het eerst in Frankfurt op de markt gebracht, waarmee de naam van de stad met de ‘Frankfurter’ worst voor altijd verbonden werd. Wat we dus eigenlijk wel kunnen constateren, is dat de worst al enkele eeuwen populair in Duitsland was voordat hij zijn intrede deed in Amerika.

Toen halverwege de 19e eeuw veel Duitsers naar ‘the land of opportunities‘ immigreerden, namen zij hun beroemde worstjes mee. De worsten werden vooral in New York verkocht. Ze stonden toen nog bekend als ‘Dachshund’, een Duits hondje dat wel op die worst lijkt. In het Engels veranderde de naam al snel naar ‘hotdog’. Historici gaan er vanuit dat de worsten toen al met een broodje geserveerd werden. Een alternatieve verklaring waarom het worstje met een broodje gegeten wordt, heeft te maken met het verhaal over Anton Feuchtwanger. Rond het begin van de 20e eeuw gaf hij aan al zijn klanten handschoenen zodat zij hun handen door het hete worstje niet zouden verbranden. Helaas kreeg hij de handschoenen vaak niet meer terug. Hij vroeg aan een bevriende bakker om lang broodje voor hem te bakken waarin de hotdog erin paste en makkelijker vastgehouden kon worden.

Poolse aanvulling in de geschiedenis van de hotdog

Het verhaal van de hotdog gaat door. In 1916 opende de Poolse immigrant Nathan Handwerker een hotdogkraam in de New Yorkse wijk Brooklyn. Op een dag kregen vier van zijn klanten een heftige discussie wie van hen het meest Amerikaans was. Er dreigde een gevecht te ontstaan. De Poolse immigrant kwam op het idee om een eetwedstrijd te houden zodat deze een antwoord op de vraag kon geven. Hij gaf de mannen gratis hotdogs. De winnaar at 13 broodjes in 12 minuten (het huidige record van 71 is toch heel wat anders). Handwerker besloot om van de aandacht, die deze wedstrijd opleverde, gebruik te maken en voortaan elk jaar een wedstrijd te organiseren.

Hotdogs in Polen

In Polen maken de mensen echt een feest van de hotdogs! Het is niet zomaar een hotdog.

Poolse hotdogs

Je kunt de hotdogs maken zoals je wilt. Je kunt verschillende soorten groenten gebruiken, zoals tomaten, komkommer, sla en uien. Wat ik ook super lekker vind, is de zuurkool erbij. Het liefst met mosterd en met ketchup. Probeer de hotdogs met opgebakken uitjes. Heerlijk!

Je kunt verschillende soorten bolletjes gebruiken: zachte of de afbakbroodjes.

Wat je wel in de hotdogs moet doen, zijn de Poolse ‘parówki‘ (uitspraak: paroefkie). Zie foto onder. Het liefst van het merk ‘Berlinki’. Komt het woord van de stad Berlijn (in het Pools Berlin)? Ja, ik denkt het wel. 😉 Er zijn twee soorten van deze worstjes: met of zonder kaas. Je kunt de worstjes in kokend water laten opwarmen (de voorbereiding is dan eigenlijk hetzelfde als van de knakworstjes). Wat ook erg lekker is, is de worstjes opbakken.

Poolse hotdogworstjes
Poolse worstjes – parówki

Eet smakelijk!