Onlangs stuitte ik op een verontrustende video op youtube. En ook nog eens geproduceerd door het Poolse Instituut in Kiev, wellicht zelfs door het Poolse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wie weet. Hoe wordt Polen de oorlog ingerommeld?

Door het gebruik van emotionele beelden. Door het laten zien dat het Oekraïense leger over het Amerikaanse militaire uitrusting beschikt die nota bene door de Amerikaanse belastingbetaler gefinancierd wordt. Door het gebruik van sentimentele beelden hoe stoere mannen naar het front gaan. Door het laten zien dat deze stoere mannen alles aankunnen.

Nogmaals: hoe wordt Polen de oorlog ingerommeld?

Door het laten zien hoe de Oekraïense en Poolse soldaten samenwerken. Zij vechten immers voor de vrije democratische wereld een ook voor hun gezinnen.

Hoe wordt Polen de oorlog ingerommeld?

Door het plakken van de Poolse vlag op het uniform van de Oekraïense soldaat.

Zien de Polen het nog niet? Denken ze dat dit gewoon een militaire training is? Een normale procedure? Een gebruikelijke staand van zaken? Op zich is het filmpje nog niet zo vaak bekeken. Voorlopig. En gelukkig maar.

Zien de Polen het echt niet wat de elites echt willen? Begrijpen de Polen waarom dit soort filmpjes gemaakt worden en waarom? Ze willen het uiteraard voor de mensen mensen natuurlijker te maken om aan de oorlog te wennen.

Weten de Polen zeker dat ze twee vlaggen naast elkaar op hun uniform willen? En moet dan de Poolse of de Oekraïense vlag bovenaan geplakt worden? Weten de Polen zeker dat ze naar het front gestuurd willen worden om te sterven. Naar het front waar het tekort aan kogels en gebrek aan leiderschap aan de orde is. Om te sterven waarvoor? Voor het behouden van de status-quo van de petrodollar en het monetaire systeem van Breton-Woods?

Ze doen het recht in ons gezicht.