Het idee van dit gerecht is in de tijd van het communisme ontstaan en het is nog steeds heel populair in Polen. Het succes van zapiekanka (uitspraak: zapiëkanka) is te danken aan de snelle voorbereiding en lage kosten. Hoe maak je het? Lees hieronder.

Zapiekanka kan worden vertaald als ‘iets wat in de oven opgebakken is’. Je neemt als basis een halve stokbrood en je snijdt het nog een keer door de helft in de lengte. Het Poolse stokbrood is trouwens ietsjes breder dan het Franse. Je kunt het afbakstokbrood of -ciabatta gebruiken. Je bakt de uien met champignons in de pan op. Vervolgens leg het een laagje van de opgebakken champignons met uien op het stokbrood en daarop een paar plakjes ham of salami. Bestrooi alles met geraspte kaas. Bak het op in de oven op 180C ongeveer 10 à 12 minuten. Een beetje ketchup erop en je zapiekanka is klaar.

Zo zag het er in de communistische tijden uit. Tegenwoordig kan dit gerecht veel meer verschillende ingrediënten bevatten. Je hebt bijvoorbeeld zapiekanka Hawaii met ananas of een Mexicaanse zapiekanka met bonen. Er zijn ook verschillende sauzen die erbij geserveerd worden, zoals BBQ saus, knoflooksaus of een zeer pittige saus.

Ingrediënten:

  • afbakbrood (stokbrood of ciabatta)
  • opgebakken uien met champignons
  • ham of salami
  • geraspte kaas
  • ketchup
Poolse recepten – voorbereiding van zapiekanka

En voila!

Poolse recepten – zapiekanka uit de oven

Eet smakelijk!