Wanneer je het Poolse woord leniwe hoort, dat letterlijk vertaald lui betekent, moet je eigenlijk denken dat dit gerecht eenvoudig te maken is. Dit gerecht lijkt in eerste instantie op kopytka. Echter is kopytka een hartig recept en leniwe een zoet recept. Op internet zie ik dat deze twee gerecht door elkaar worden gehaald. Dus hoe maak je het?

Ingrediënten:

  • 500g volle Poolse kaas (zie foto onder)
  • 2 eieren
  • 100g bloem
Poolse recepten
Poolse ricotta verkrijgbaar in een supermarkt met Poolse producten

Hoe maak je het?

  1. Stamp in de kom de Poolse kaas. Voeg hieraan toe de eieren en meel en mix alles samen tot een gladde massa.
  2. Verdeel het mengsel in stukjes. Bestrooi een snijplank met een beetje bloem. En rol elk stukje tot een ‘touw’ van ongeveer 2cm breed. Snijd elke rol diagonaal in stukken van ongeveer 2-3cm breed, afhankelijk van hoe groot je ze wilt hebben.
  3. Zet een grote pan water aan de kook. Laat leniwe in kokend water vallen. Zodra ze zijn gestegen naar de oppervlakte van het water, kook nog eens 2 à 3 minuten.
  4. Roer leniwe voorzichtig tijdens het koken met een houten lepel zodat ze niet aan de bodem blijven plakken. Haal ze eruit met een schuimspaan en serveer ze op de borden met kaneel, suiker en boter. De boter smelt dan lekker tussen we warme knoedels.
Het gesneden mengsel voor leniwe
Leniwe moeten gekookt worden

Eet smakelijk!

Pools recept – leniwe – die eet je met suiker, kaneel en een beetje boter