Ik weet niet of jullie dat weten maar salades hebben een speciale plek in de Poolse culinaire traditie. Lekker bij het vlees en aardappels. De meest populaire salades zijn: bietensalade, komkommersalade, witte koolsalade en wortel-appel salade. Het recept voor de laatste kun je hieronder vinden.

Dat is zeker één van mijn favoriete salades. Maar niet zo favoriet om te maken. Er zijn namelijk twee dingen wat ik in de keuken niet zo leuk vind en dat zijn: raspen en schillen. Het gebeurt mij regelmatig dat ik een stukje van mijn vinger eraf rasp of schil. 😁 Ook al doen mijn vingers pijn van het raspen, het geeft helemaal niet. Het is zeker een frisse salade. Lekker bij het vlees, gebakken aardappels, aardappel puree, bbq of zelfs bij de lunch.

Voor 4-5 personen heb je nodig:
– 500g wortels
– 1 grote appel
– 3 eetlepels citroensap
– 1 theelepel suiker

Wat moet je doen:
1. Was en schil de wortels. Rasp ze vervolgens met een grove rasp.
2. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Rasp de appel.
3. Knijp de citroen uit. Voeg drie eetlepels van de citroensap in de salade.
4. Voeg een theelepel suiker toe en meng alles.

Tip: ook lekker met één geraspte wortelpeterselie.

Eet smakelijk!
Smacznego!

Salades in Poolse culinaire traditie