Een tomatensoep kent veel verschillende varianten, afhankelijk van waar ter wereld hij gemaakt wordt. De Poolse versie van deze soep wordt bereid op basis van de Poolse traditionele bouillon. Deze soep wordt geserveerd met noedels of, misschien verrassend voor sommige van jullie, met rijst. De tomatensoep is één van de meest populaire soepen in Polen en ook mijn persoonlijke favoriet.

Wat is de geschiedenis wat de tomatensoep?

De tomaten werden eerst in Zuid-Amerika verbouwd en kwamen in de 16e eeuw naar Europa. In het begin geloofde men dat hun rode kleur een waarschuwing was tegen het gif dat ze bevatten. Daarom werden de tomaten in het begin niet gegeten. De tomaten van toen leken helemaal niet op die van vandaag – ze waren klein, ongeveer zo klein als de snoeptomaatjes van nu. Ze kwamen naar Polen vanuit Italië en werden door de koningin Bona meegenomen. Zij importeerde ook andere groente naar Polen. Het eerste recept voor een tomatensoep ontstond in 1872 en werd gemaakt door Maria Parloa in de Verenigde Staten. In Europa zijn er ook verschillende recepten van deze soep waardoor hij in elk land anders smaakt. In Italië zou de soep naar basilicum smaken of oregano, in Mexico zal het pittiger smaken door chili.

Hoe make je deze soep?

Gebruik het basisrecept voor de Poolse kippensoep:

  1. Schil de wortels, wortelpeterselie en selderij. Maak de prei schoon en spoel de peterselie af.
  2. Verhit 3l water in een pan.
  3. Voeg de groenten, kippenbouten, eventueel rundvlees aan het water toe.
  4. Laat het lekker sudderen tot dat de groenten en vlees gaar zijn.
  5. Kook de noedels of rijst apart volgens de instructies op de verpakking. Trouwens kook de noedels nooit direct in de soep want het water wordt hierdoor melig van smaak en van kleur. Gebruik je liever noedels dan rijst, spoel ze onder koud water af.
  6. Haal de groenten uit de soep en haal de kippenbouten uit de soep. Verwijder het vlees van de botten (zie tip onder het recept).
  7. Hak peterselie in kleine stukjes.
  8. Terwijl de soep nog aan het koken is, voeg de tomatenpuree in de soep en roer het goed door elkaar zodat je geen klontjes van tomatenpuree meer ziet.
  9. Schep de noedels of rijst in een kom en daarna de soep erover heen.
  10. Serveer met gehakte peterselie.

Heb je een beetje kippensoep over van gisteren en wil je niet voor de tweede keer hetzelfde eten? Dan heb je alleen nog maar tomatenpuree nodig. Verwarm de soep en terwijl de soep zachtjes kookt, voeg de tomatenpuree aan de soep toe en roer alles goed door elkaar.

Tip: Het vlees en de groenten uit de soep kun je als een aparte maaltijden gebruiken, gewoon de volgende dag in de pan opwarmen.