Włoszczyzna is een set van groenten verkocht in de Poolse groentewinkels of kraampjes die dient als een verzameling van dezelfde ingrediënten voor het bereiden van een bouillon, verschillende soorten soepen, zoals groentesoep, kippensoep en soms ook sauzen. Het wordt in samengestelde trosjes verkocht. Het bestaat uit de volgende groenten: wortels, peterselie, wortelpeterselie, knolselderij, prei en soms een paar bladeren van de groene kool en uien. Het is een traditie in Polen om włoszczyzna in de soep te gebruiken. In de Franse keuken beter bekend als mirepoix.

Ingrediënten van włoszczyzna zijn:

  • 3-4 wortels
  • 2-3 wortelpeterselie
  • 1/4 knolselderij
  • 1 prei (het witte deel van de prei)
  • 1/8 groene kool
  • 1-2 kleine uien
  • peterselie

Deze set van groenten wordt gebruikt voor het maken van soepen zowel vegetarische als niet vegetarische soepen. Waarom gebruiken Polen deze groenten in de soepen? Het geeft extra smaak aan de soep. Deze groenten hoef je niet te snijden. Je kunt ze gewoon an aan het kokend water toevoegen. Samen met vlees of zonder vlees. En je laat alles gaar koken. De groene kool, prei, peterselie en uien worden meestal weggegooid. De wortels, wortelpeterselie en knolselderij haal je eruit en gebruik je als ingrediënten voor de huzarensalade.

Bovendien liet mijn oma de uit boven het gasfornuis (het vuur) verbranden en deed zo een verbrande ui in de bouillon. Dit geeft ook een extra smaak aan de soep. Dit wordt ook nog steeds in Polen gedaan.

Waar komt włoszczyzna vandaan?

Veel van deze groenten werden door de koningin Bona vanuit Italië naar Polen geïmporteerd, vandaar de naam: włoszczyzna – de eerste vier letters komen van het woord ‘włoski‘, wat Italiaans in het Pools betekent. Bona Sforza werd geboren in de rijke Italiaanse familie Sforza (je kunt vandaag het kasteel van de familie Sforza in Milaan bezoeken). De 22-jarige prinses trouwde met de Poolse koning Sigismund I en zo werd ze koningin-gemalin van Polen en grootvorstin van Litouwen. Deze set van groenten werd door haar naar Polen vanuit Italië geïmporteerd.