Voorstanders van een traditioneel gezinsmodel trotseerden ongunstige weersomstandigheden in de Poolse hoofdstad om de Mars voor het Leven bij te wonen. De mars vond op zondag 18 juni plaats en werd georganiseerd onder de slogan: Kinderen zijn de toekomst van Polen.

Een van de organisatoren van de mars, Paweł Ozdoba, vertelde het Katholiek Informatiebureau (Katolicka Agencja Informacyjna) dat de geschatte opkomst ongeveer 10.000 deelnemers was. Het waren echter niet de cijfers die het belangrijkst waren, maar vooral de vreugde en vastberadenheid om te getuigen van iemands overtuigingen. Volgens Ozdoba was de mars een krachtige boodschap aan de samenleving en de regering.

De demonstratie verliep rustig en onder pro-life spandoeken en met portretten van de paus Johannes Paulus II. Het belangrijkste spandoek bij de demonstratie met de tekst Kinderen zijn de toekomst van Polen wees niet alleen op de demografische uitdaging waarmee Polen wordt geconfronteerd, maar ook op het sociale, spirituele en culturele belang van deze kwestie.

De demonstranten herinnerden bovendien aan de tragedie van de familie Ulma, inclusief hun ongeboren kind, gedood door de Nazi-Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het onderbrengen van Joden. Ze zullen in september de eerste familie ooit zijn die door de katholieke kerk zalig wordt verklaard.

de bron van de foto’s: facebook fan page van Marsz dla Życia i Rodziny

De mars werd bijgewoond door pro-life bewegingsleiders Pamela Delgado uit Colombia en Tomislav Cunovic uit Duitsland. Cunovic prees Polen voor zijn juridische staat van dienst in het beschermen van het leven en zei dat de natuurwet belangrijker is dan het woord van Brussel.

De organisatoren herinnerden de gelovigen aan de waarschuwingen van Johannes Paulus II over het niet opkomen voor het goede tegen het kwade met betrekking tot het recht op leven. Daarbij wezen zij op de contrasten tussen de Mars voor het Leven, gevuld met vreugde en vrede, en de agressieve, vulgaire en antiklerikale demonstraties die de christelijke symbolen ontheiligen. Zij duidden aan hoe het zogenaamde gevecht voor vrouwenrechten gepaard gaat met vijandigheid jegens de kerk en God. Verder waarschuwden de organisatoren ook voor de ideologische strijd tegen het gezin. Volgens hen wordt er getracht om het traditionele gezin door andere constructies te vervangen.

Overigens werd er openhartig gesproken over de tekortkomingen van de boodschap van de kerk in de strijd tegen vreemde ideologieën. Priesters die afgelopen jaren mensen met heiden ideeën naar de kerk probeerden te lokken, zijn niet in geslaagd om de mensen met Christus te verbinden.