In Cuisine Polonaise kun je de paddestoelen op diverse manieren consumeren: gekookt, gedroogd, gemarineerd of gebakken. Je vindt ze als vulling in ‘pierogi‘ of bij verschillende hoofdgerechten van vlees of gevogelte. Er is zelfs een nationaal gerecht uit het noorden: snoek met gewoon eekhoorntjesbrood. Van dezelfde paddestoel kun je ook soep maken. In dit blog een verhaal over Polen en paddestoelen… En een lekker recept!

Aan het eind van de zomer en in de herfst gaan de Polen vaak een weekendje weg. Het liefst ergens in het bos, samen met familie of vrienden tijd doorbrengen. Eén van de favoriete bezigheden in deze tijd is ‘grzybobranie‘. Het woord betekent ‘paddestoelen zoeken’ en is een samenstelling van twee Poolse woorden: ‘grzyb‘ – paddestoel en ‘branie‘ – het nemen. Voor de Polen is het een nationale traditie en hobby.
Toen ik 12 jaar was, was ik op vakantie bij mijn familie in het noorden van Polen. De broer van mijn oma met zijn vrouw woonden in de buurt van de stad Olsztyn. Een prachtig merengebied heb je daar met veel bos. Met de hele familie gingen we paddestoelen zoeken want we hadden goede gidsen. Mijn oudoom en zijn vrouw wisten veel over paddestoelen welke giftig waren en welke niet. We hebben wel drie emmers vol gevonden! Mijn oudtante heeft dezelfde dag nog verschillende gerechten gemaakt. Ik weet nog heel goed hoe zij in haar kleine keukentje met de gevonden paddestoelen bezig was. Zij moest ze eerst sorteren: gewoon eekhoorntjesbrood, cantharellen, champignons, grote parasolzwam (van deze kun je allen de hoed eten), bruine ringboleet, kastanjeboleet, oranje berkenboleet enz. Overal potjes, koekenpannen, pannen en pannetjes. Zij heeft sommige paddestoelen gekookt en andere gebakken. Ik en mijn ouders kregen een paar potjes met gemarineerde paddestoelen mee naar huis. Tijdens dit uitstapje heb ik ook een uitleg over de verschillende soorten paddestoelen gekregen. De benoeming van deze paddestoelen weet ik nog wel maar ik zou ze in het bos niet kunnen herkennen… Helaas… dit ben ik vergeten. De enige paddestoelen die ik zonder moeite herken zijn champignons en cantharellen.

In één van de supermarkten zag ik van de week cantharellen. ‘Land van herkomst: Rusland’ stond op de verpakking. Vreemd dacht ik want de Europese Unie heeft toch verschillende sancties ingesteld tegen het land van de tsaren. Blijkbaar niet op cantharellen. Deze kleine paddestoelen hebben een specifieke kleur en een schattige vorm. De cantharellen in deze verpakking vond ik nogal groot. Zo ken ik ze niet, dacht ik. Ik dacht meteen aan GMO. Aan de andere kant wist ik dat Vladimir Putin in 2016 de productie van genetisch gemanipuleerd voedsel in Rusland heeft verboden. Vol vertrouwen in de Russische president heb ik ze toch gekocht. En verder zonder nodige of onnodige uitstel hieronder het recept.

Wat heb je nodig:
– 250g cantharellen
– 1 ui
– 125g zure room (of crème fraîche)
– 2 theelepels peterselie

Hoe maak je het:
1. Maak de cantharellen goed schoon met een borsteltje en water. Snijd ze in kleine stukjes.
2. Pel en snijd de ui. Bak eerst de ui goudbruin in de pan. Ongeveer 3-4 min.
3. Voeg daar de gesneden cantharellen aan toe. Bak vervolgens alles nog 6-7 min.
4. Voeg als laatst de zure room en de twee theelepels peterselie toe. Nog 1 min aan laten staan. En klaar is Kees.
Serveer met allerlei soorten vlees zoals varkenshaas, schnitzel, biefstuk, kip of kalkoen.

Eet smakelijk!
Smacznego!