Een haan is een symbool van het pittoreske stadje Kazimierz Dolny. Waarom een haan? Dit heeft te maken met een legende.

Lang geleden groeide er een groot eikenbos nabij het stadje Kazimierz Dolny. Destijds voerden de inwoners vaak oude heidense rituelen uit en staken vuur aan in dat bos. Op een nacht vloog er een duivel boven het bos en zag het vuur. Nieuwsgierig landde hij om te kijken wat de mensen aan het doen waren. Toen de dageraad aanbrak, zag hij het pittoreske stadje met zijn prachtige bosrijke omgeving. Hij besloot zich voor langer in Kazimierz te vestigen.

Hij woonde in een hol tussen de oude en uitgestrekte eiken. De stad werd steeds meer bevolkt en de duivel vond het leuk dat er meer mensen waren om te verleiden. Toen er een klooster van franciscanen bij hem in de buurt gebouwd werd, besloot hij verder weg van het klooster te gaan wonen want hij kon de geur van wijwater niet verdragen.

Op een dag zag de duivel een prachtige grote haan in Kazimierz Dolny. De duivel besloot hem op te eten. De haan bleek zo lekker te zijn dat hij sindsdien alleen nog dit vlees at totdat bijna alle hanen in Kazimierz door de duivel opgegeten werden. Uiteindelijk bleef nog meer één haan over.

Hij was heel oud en slim. Hij verstopte zich voor de duivel diep in het bos. De duivel gebruikte al zijn macht om de vogel te vinden. Maar zijn woede, vastberadenheid en duivelse trucjes mochten niet baten. Onverwachts kwamen de minderbroeders ter hulp en besprenkelden ze het hol van de duivel met het wijwater uit het klooster. Toen de duivel van de zoektocht naar de laatste haan terugkeerde, was de geur van het wijwater zo sterk dat hij daar niet meer kon blijven wonen. Hij vluchtte in paniek. De haan was gered. Hij kwam uit zijn schuilplaats en liep trots door de straten van het stadje. Ter herinnering aan deze gebeurtenis werden er cakes in de vorm van een haan gebakken.

Deze legendarische cakes zijn tegenwoordig een symbool van het stadje en een delicatesse niet alleen voor de toeristen maar ook voor de lokale bevolking. Je kunt ze bij elke bakker kopen. Er is zelfs een museum dat toegewijd is aan de culinaire tradities van Kazimierz Dolny.