Het Poolse ministerie van Volksgezondheid heeft geïnformeerd dat er in de afgelopen dag 726 nieuwe besmettingen van het coronavirus. Volgens de autoriteiten houden de Polen zich niet aan de regels, zoals de sociale afstand houden of het dragen van de mondkapjes. Vandaar de plotselinge toename van besmettingen.

Nog een paar weken geleden verzekerde het Poolse premier dat het coronavirus in de zomertijd zwakker is. Het gaat niet echter niet om de buitentemperatuur maar om het menselijk contact. Verder maakte de minister van Volksgezondheid, Łukasz Szumowski, donderdagochtend (6 augustus) bekend dat er in 19 gebieden met het hoogste aantal nieuwe gevallen van het coronavirus aanvullende maatregelen ingevoerd worden.

Op dit moment verblijf ik in de Eiland Beskiden (in de buurt van de stad Nowy Sącz en de Sandezer Beskiden). Men hoort hier inderdaad dat het aantal besmettingen in juli daadwerkelijk gestegen is. De lokale mensen vertellen mij dat het wellicht door de grote Poolse bruiloften komt. Polen is bekend om zijn fantastische, feestelijke bruiloften, die soms twee dagen duren. Met zo’n 100-200 gasten… De regering heeft sinds de versoepeling van de coronamaatregelen in juni een limiet van 150 gasten op de bruiloften opgelegd. Desalniettemin neemt het menselijk contact toe tijdens de familievieringen. Juni en juli zijn de favoriete maanden om te gaan trouwen in Polen… vanwege het mooie weer natuurlijk. Dus het aantal grote evenementen is opeens enorm gegroeid.

Ik krijg via het nieuws te horen dat de overheid het overweegt om de bruiloften in sommige gebieden te verbieden.