Het coronavirus houdt de wereld nog steeds in zijn greep. Elke dag worden de statistieken bijgehouden die sterk op het aantal besmettingen en sterfgevallen focussen. Hieronder vind je de laatste statistieken met betrekking tot de epidemie in Polen. Ik heb ook een aantal nieuwe gegevens toegevoegd ten opzichte van het vorige bericht, zoals het aantal herstelden van het virus en het percentage van mensen die genezen zijn van het virus:

  • Totaal aantal besmettingen – 15.651
  • Aantal overledenen aan het virus – 791
  • Aantal herstelden van het virus – 5.698
  • Aantal geteste mensen – 443.506
  • Percentage van mensen die genezen zijn van het virus onder de geïnfecteerden 36%
  • Percentage van sterfgevallen onder de geïnfecteerden 5%
  • Percentage van sterfgevallen per 100.000 inwoners 2.1%

Aan het grafiekje van het aantal nieuwe besmettingen per dag is het ook te zien dat dit zich stabiliseert:

Aantal besmettingen coronavirus per dag

Als laatste wil ik het aantal sterfgevallen naar leeftijdscategorie presenteren. Bijna 85% van de sterfgevallen is tussen 65 en 100 jaar oud.

Sterfgevallen naar leeftijdsgroep

Je kan duidelijk zien dat het coronavirus voor bepaalde leeftijdsgroepen het gevaarlijkst is. Desondanks houdt de Poolse (en andere Europese) regeringen de maatregelen aan. Door deze bijzondere maatregelen is de economie in bijna elk Europees land bevroren. De afgelopen weken zien we enerzijds dat de regeringen een geleidelijke versoepeling aankondigen en anderzijds gaan steeds meer mensen de straat op om te protesteren. In Polen was het afgelopen donderdag en vrijdag niet anders.

In het centrum van Warschau vond een protest van de Poolse ondernemers plaats. De regerende partij heeft een anti-crisisbeleid opgesteld maar de oppositie heeft dit plan met ‘een betonnen wiel’ vergeleken dat naar de verdrinkende burgers gegooid wordt. Er worden meer bureaucratische processen gecreëerd dan werkelijke hulp aan de Poolse burgers verleend. De nationale omroep beweert echter wat andere en verspreidt de volgende verbijsterende propaganda: ‘miljarden hulp voor de ondernemers’ (‘miliardy złotych płyną dla przedsiębiorców)’. Dus waarom al die protesten in Warschau? (zie foto onder).

Facebook post van Confederatie Vrijheid en Onafhankelijkheid (bron)

De autoriteiten wilden de manifestatie tot bedaren brengen. De politiemannen traden hard op, hadden mondkapjes op en geen naampenningen (de mondkapjes zijn op de foto’s en verschillende youtube filmpjes te zien, het gebrek van naampenningen volgens de bronnen op youtube). Volgens de Poolse wet is een naampenning voor de politie verplicht! – Staatsblad van 2009 nr. 90 punt 738. In maart hebben de politie, brandweermannen en Poolse grenswacht een salarisverhoging gekregen. Toevallig of niet? Natuurlijk heb ik niks tegen salarisverhogingen. Maar de mogelijkheid voor de politie om in een anonieme omgeving op te treden, roept bij mij veel vragen op.

Tijdens deze protesten waren aanwezig: Paweł Tanajno – een ondernemer en kandidaat voor president en Grzegorz Braun – Tweede Kamerlid. Zij allebei stonden tussen de protestanten. Het parlementslid Braun ging verder dan dat. Hij maakte van alle demonstranten zijn eigen assistenten en hiermee heeft zijn immuniteit gebruikt om de burgers te beschermen! Grzegorz Braun riep tegen de politie: ‘Heren, wat doet u? Vandaag is deze politieke partij aan de macht, morgen een andere. Zet u zelf niet voor schut! Laat u niet gebruiken voor lage politieke doeleinden. Neemt u niet deel aan de onderdrukking van de Poolse bevolking’.

Facebook post van Confederatie Vrijheid en Onafhankelijkheid (bron)

De bovenstaande Facebook post: foto boven Jarosław Kaczyński en Donald Tusk met zijn eigen bodyguards, foto onder Grzegorz Braun tussen de demonstranten.