De Poolse regering heeft voor het eerst sinds het begin van de oorlog Oekraïne eindelijk met zijn nazisme geconfronteerd. De Oekraïense autoriteiten ontkennen nog steeds de massamoord op de ethnische Polen in Wolynië. Ze ontkennen het niet alleen maar… er is meer dan dat. De c grondleggers van de ultranationalistische organisaties, zoals Stepan Bandera en de mensen die verantwoordelijk zijn voor de genocide van Joden en Polen, zoals Roman Shukhevych, worden in Oekraïne vooral in het westen van het land, verheerlijkt.

Afgelopen zondag heeft Oekraïne de 114e geboortedatum van zijn nationale held Stepan Bandera uitgebreid gevierd. De burgemeester van Lviv Andrij Sadowy postte een bericht op de sociale media met de volgende tekst: ‘De biografie van Stepan Bandera is een verhaal van ontembaarheid. Gevangenissen, concentratiekampen, vervolging – het gebeurde allemaal in zijn leven. Hij droeg zijn overtuigingen echter met opgeheven hoofd. Naar het voorbeeld van Bandera groeide een nieuwe generatie op, die de strijd met de nieuwe horde uit Moskou aanging. Een generatie van winnaars. Eer aan Oekraïne!’

Het bericht van de burgermeester van Lviv op Facebook

De afgelopen tijd zie je veelal twee Oekraïense leuzen op de sociale media:
Слава Україні!
Героям слава!
Dit betekent:
Eer aan Oekraïne!
Eer aan de helden!

Om welke helden gaat het precies?

Het gaat om nazi-collaborateurs, zoals Bandera, het gaat om helden die voor massamoord op etnische Polen en joden verantwoordelijk zijn, zoals Roman Shukhevych, Dmytro Klaczkiwski, Vasyl Ivakhiv, Petro Oliynyk en Iwan Lytvynchuk. Dmytro Klaczkiwski was de toenmalige commandant van het noordelijke deel van UPA en nam persoonlijk het besluit met betrekking tot de etnische zuiveringen in heel Wolynië. Roman Shukhevych was één van de commandanten van het Duitse Nachtigall-bataljon en een opperbevelhebber van het Duitse Schutzmannschaft 201 bataljon. Petro Oliynyk, bekend om zijn meedogenloosheid en wreedheid tijdens de etnische zuiveringen; onder andere hakte hij de hoofden van zijn slachtoffers af.

Dat zijn de helden die Oekraïne vereerd en verheerlijkt. De geboortedatum van Stepan Bandera wordt uitgebreid gevierd met rood-zwarte vlaggen in Lviv, bovendien met de vertegenwoordigers van de Orthodoxe Kerk.

Overal rood-zwarte vlaggen van UPA
De vertegenwoordigers van de Orthodoxe Kerk in Oekraïne waren ook aanwezig.

De Verchovna Rada (Oekraïens: Верховна Рада, hoogste raad) – het Oekraïense parlement postte een omstreden bericht op Twitter. Een foto van de Oekraïense generaal Valerii Zaluzhnyi die voor een schilderij van Bandera poseert. Het Twitter-bericht luidde: ‘Op 1 januari is het 114 jaar geleden dat Stepan Bandera (1909-1959) werd geboren. Stepan Bandera: 📌 Wanneer het volk voor brood kiest, verliest het uiteindelijk alles, ook brood. Als het volk voor vrijheid kiest, krijgt het brood dat het zelf verbouwt en dat door niemand afgepakt kan worden.’ Zaluzhnyi is ook iemand die zei ‘Killing Russians is like a religion’.

Het bericht van de Verchovna Rada – inmiddels verwijderd

Sinds het begin van de oorlog was Polen stil rondom de kwestie van de verheerlijking van Bandera in Oekraïne. Totdat het bovengenoemde bericht op Twitter verscheen. Tijdens een interview werd de Poolse premier Mateusz Morawiecki naar dit onderwerp gevraagd. Hij benadrukte dat de Poolse regering buitengewoon kritisch en heel negatief met betrekking tot zelfs maar een vermelding van de naam Bandera. ‘In mijn eerst volgende gesprek met de premier van Oekraïne, Denys Shmyhal, zal ik dit heel, heel duidelijk zeggen’, kondigde de premier aan.