Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. Boedapest (internationaal: Budapest) is een samensmelting van de twee steden Buda en Pest. Deze twee stadsdelen liggen ieder aan een zijde van rivier de Donau. Boedapest is een metropool waar bijna twee miljoen inwoners leven, dus net zo groot als Warschau. De stad is het economisch en cultureel centrum van het land. Vanuit onze bergen gingen wij een weekendje naar Boedapest. Daar hebben we door de straten van de Hongaarse hoofdstad gestruind en voornamelijk van de cultuur en Hongaarse keuken genoten.

Vanuit de bergen gingen wij naar Boedapest!

Wat te doen in Boedapest? De beste bezienswaardigheden

Het Hongaars Parlementsgebouw
In het stadsdeel Pest vind je een van de mooiste bezienswaardigheden van Boedapest: het Hongaars Parlementsgebouw. Het gebouw is maar liefst 18.000 vierkante meter groot en echt niet te missen. Je kunt tickets voor een rondleiding in het Engels kopen. Een rondleiding die door de vele kamers en gangen van het parlement leidt. Op de dag van ons bezoek was het gebouw niet open voor toeristen. Wij hebben een beetje pech gehad. Net zoals met de kettingbrug (lees hieronder).

Kettingbrug
Deze brug is een leuke bezienswaardigheid. De kettingbrug verbindt de stadsdelen Boeda en Pest met elkaar. Wij konden niet eroverheen lopen vanwege de werkzaamheden die op dat moment verricht werden.

Matthiaskerk
De kerk bevindt zich aan het Drievuldigheidsplein (Szentháromság tér) in het stadsdeel Boeda. Deze neogotische kerk, zijn toren en het kleurrijke dak zijn ook vanaf de andere kant van de Donau duidelijk te zien.

Burcht van Boeda
In het stadsdeel Boeda tref je een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Boedapest: de Burcht van Boeda. Dit indrukwekkende paleis stamt uit de 13e eeuw en was lange tijd de thuisbasis van de koningen van Hongarije.

Vissersbastion
Dit is een van de populairste bezienswaardigheden van Boedapest. Vanuit hier kijk je uit over de Donau en het stadsdeel Pest. Het Vissersbastion zelf is imposant. Maar het gebouw is eigenlijk niet zo oud. Deze bezienswaardigheid is aan het eind van de 19e eeuw gebouw ter ere van het 1000-jarig bestaan van Boedapest.

Vissersbastion Boedapest

Széchenyi bad
Het Széchenyi bad is één van de vele badhuizen in Boedapest. Je vindt hier maar liefst 21 baden, waarvan drie buitenbaden. Het Széchenyi bad is het hele jaar door geopend. Ook tijdens een stedentrip in de winter kun je hier van genieten. Vergeet je zwemkleding niet.
De thermale baden kun je ook in andere delen van Hongarije bezoeken. Wij hebben besloten om twee nachten in Egerszalók te boeken. Het hotel Saliris Resort beschikt over grote binnen- en buitenbaden. Bovendien kun je in het plaatsje Egerszalók de locale wijngaarden opzoeken. Wij hebben daar de locale wijn geproefd en flessen wijn meegenomen.

Sint-Stefanusbasiliek
De Sint-Stefanusbasiliek is de grootste kerk van Boedapest. Tevens is dit één van de hoogste gebouwen van de stad. En het goede nieuws is dat je de koepel van de basiliek kunt beklimmen (zie foto onder). Daaruit heb je een geweldig 360 graden uitzicht over de hoofdstad van Hongarije.

Beklimmen van de koepel van de Sint-Stefanusbasiliek is echt een aanrader!

In deze basiliek hebben we in de avond van een klassieke concert genoten. Op verschillende websites kun je tickets voor een orgelconcert in de SintStefanusbasiliek verkijkgen.

Schoenen op de Donaukade
Het monument ‘Schoenen op de Donaukade’ is een monument geplaatst ter nagedachtenis aan de Joden die langs de oever van de rivier door een met nazi-Duistland sympathiserende beweging werden geëxecuteerd.

Grote Synagoge van Boedapest
De Grote synagoge ook de synagoge aan de Dohánystraat genoemd. Het is de grootste synagoge van Europe en de op één na grootste ter wereld. Er is plaats voor ongeveer drieduizend personen. De synagoge staat in de voormalige Jodenwijk, heden ten dage wonen er nog een aanzienlijk aantal Joden. Je kunt daar gaan zitten en naar een gids luisteren. De geschiedenis van de synagoge wordt in veel talen verteld: Engels, Duits, Spaans, Frans, Russisch of zelfs Hebreeuws.

Het monument ‘Schoenen op de Donaukade’

Ten slotte hebben we het Museum voor Schone Kunsten – Szépművészeti Múzeum – bezocht. Het museum is gevestigd in een neoclassicistisch gebouw aan het Heldenplein. Tot de collectie van het museum behoort een indrukwekkende verzameling van de Nederlandse en Vlaamse schilders die wij met veel plezier hebben bekeken.