Polen wil meedoen aan het NAVO-kernwapenprogramma, kondigde de Poolse premier Mateusz Morawiecki aan nadat Rusland kernwapens naar buurland Wit-Rusland heeft verplaatst. De Russische regering heeft woedend gereageerd op deze opmerkingen en heeft gewaarschuwd dat een dergelijke stap het risico op een derde wereldoorlog zou vergroten.

Eind vorige week deed Morawiecki een beroep op de NAVO om Polen toe te staan ​​zich aan te sluiten bij het nucleaire programma van de NAVO-alliantie als reactie op het plaatsen van kernwapens door Rusland in Wit-Rusland. Zijn woorden veroorzaakten een storm van protesten in Moskou. De plaatsvervangend voorzitter van het defensiecomité van de Doema, Yuri Schvytkin, waarschuwde dat de opmerkingen van de Poolse premier in het beste geval zouden leiden tot een spiraal van spanningen, maar het worstcasescenario was een derde wereldoorlog met het gebruik van kernwapens.

Schvytkin voegde eraan toe dat de NAVO steeds provocerender wordt en niet begreep dat er in een eventueel conflict geen winnaars en verliezers zouden zijn. Hij zei dat Rusland in werkelijkheid een kernmacht is en dat het bezit van deze wapens niet alleen bedoeld is om ze als tentoonstellingsstukken te bewonderen. Het Witte Huis aarzelde om commentaar te geven op de uitspraak van Morawiecki, en hield vol dat het niets te zeggen had met betrekking tot dit onderwerp.

In het weekend daarna verdedigde Morawiecki publiekelijk zijn standpunt over het meedoen aan het NAVO-kernwapenprogramma en beweerde dat Polen het recht had op het hoogste niveau van veiligheid als reactie op bedreigingen van de Russische president Vladimir Poetin en de daadwerkelijke locatie van Russische kernwapens in Wit-Rusland.