Polen staan dagenlang in de rij om voor de winter steenkool te kopen. Deze mensen weten wat er gaat komen want ze zijn goed geïnformeerd. De meesten zullen echter verrast zijn, want de mainstream media waarschuwen niet.

Hoe koop je steenkool in Polen? Je kunt direct van de mijn kopen, je hoeft alleen maar te wachten. Soms zelfs een paar dagen. Dit is op dit moment de situatie bij de Poolse steenkoolmijn in het plaatsje Bogdanki. Tientallen Polen slapen in hun auto’s of vrachtwagens en vormen een kilometerslange rij alleen om steenkool te kopen. Reuters berichtte hierover via Twitter.

Er zijn ongeveer 3,8 miljoen huishoudens in Polen die steenkool gebruiken om hun huis te verwarmen. Momenteel kampen deze gezinnen met tekorten aan steenkool en enorme prijsstijgingen nadat Polen en de Europese Unie een embargo op Russische steenkool hadden ingesteld.

Wat nog erger is aan dit verhaal, is dat er zich in Polen genoeg steenkoolvoorraden bevinden, ongeveer 80% van de hele Europese Unie. Echter nam het productieniveau jaar na jaar af terwijl de import van steenkool alleen maar toenam. Dit heeft te maken met de klimaatplannen van de Europese Commissie.