In de buurt van het kasteel Pieskowa Skała bevindt zich de knots van Hercules (Maczuga Herkulesa). Deze merkwaardige rots van kalk is ongeveer 25 m hoog. De naam knots heeft hij natuurlijk te danken aan zijn vorm. In het verleden had de rots verschillende namen en elke naam werd geassocieerd met verschillende legendes.

De eerste legende gaat over de koning Krak en zijn knots. Tijdens het bewind van deze koning wekte een draak angst en terreur bij de buurtbewoners in het park Ojców. Op een dag greep de koning, onder invloed van grote woede, een enorme knots en sloeg de draak op zijn hoofd en doodde hem ter plekke. Daarna plaatste hij zijn knots in de Ojców-vallei, als een waarschuwing voor iedereen die met kwade bedoelingen naar Krakau zou willen komen.

De tweede gaat over een tovenaar genaamd Jan Twardowski tijdens het bewind van de laatste Jagiellonen. De tovenaar tekende een contract met de duivel. Volgens het contract zou de duivel na zijn aankomst in Rome drie taken van Twardowski opgedragen krijgen en zou deze ook vervullen. In ruil daarvoor zou de tovenaar Twardowski hem zijn ziel geven. Een van de drie taken die de duivel moest uitvoeren, was het verplaatsen van de enorme rots naar de Ojcow-vallei en deze op zijn kop neerzetten. De duivel heeft deze taak uitgevoerd. En zo staat deze rots tot op de dag van vandaag, bekend als de knots van Hercules.

Hoeveel waarheid zit er in legendes die generaties lang zijn doorgegeven? Misschien niet veel. Zulke verhalen zullen echter ongetwijfeld kleur geven aan een gezinsuitstapje naar het pittoreske omgeving van het kasteel.