Dorota Grejner-Brzezinska wordt raadslid van wetenschap en technologie en adviseert aan de Amerikaanse president, kondigde Het Witte Huis aan.  De Poolse professor specialiseert zich in geo-informatica, waaronder gps-algoritmes en mobiele kaarten.

Grejner-Brzezinska is aan de Ermland-Mazurië Universiteit in Olsztyn afgestudeerd. Via het Fulbright-programma kreeg zij een beurs en woont al 20 jaar in de VS. Zij werkt als professor en decaan aan de Ohio State-universiteit. De Poolse professor heeft meerdere succesvolle onderzoeken uitgevoerd. Zij heeft meer dan 300 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd en talloze prijzen en onderscheidingen ontvangen. 

In februari dit jaar werd zij als lid van de prestigieuze National Academy of Engineering uitgekozen. Zij heeft dit bereikt als eerste vrouw van haar universiteit. De academie heeft zich met veel lof uitgesproken onder andere over haar bijdrage aan de ontwikkeling van de geodesie en satellietnavigatie.

We lezen op de Ohio State-universiteit website dat haar vroegere werk bijgedragen heeft aan de constructie van de meer betrouwbare gps-navigatie, die tegenwoordig in elke mobiele telefoon geïntegreerd is. Het onderzoek van professor Grejner-Brzezińska is door NASA gebruikt. Zij heeft ook met de Amerikaanse Ministerie van Defensie samengewerkt.

Nadat zij gekozen werd als lid van de National Academy of Engineering, heeft de Poolse professor bevestigd dat zij tot dit beroep aangetrokken werd door de kaarten en het proces van creëren van kaarten. Zij uitte haar hoop dat zij jonge vrouwen tot het beroep van ingenieur zal inspireren. Tevens benadrukte zij dat vrouwen tot haar beste studenten behoren.